U antiterorističkoj operaciji u Egiptu ubijeno 28 ekstremista

Ponedeljak , 2018-02-12 | 12:13:13
U severnom i centralnom delu egipatskog sinajskog poluostrva ubijeno je 28 ekstremista, a 126 uhapšenou velikoj antiterorističkoj operaciji pokrenutoj pre tri dana, saopštila je danas egipatska vojska.

Operacija nazvana "Sinaj 2018" protiv terorista i "kriminalnih elemenata i organizacija" počela je u petak i u njoj učestvuju vojne i policijske snage. Odvija se na severnom i centralnom delu Sinaja, u egipatskoj delti Nila i Zapadnoj pustinji, duž granice s Libijom.

Portparol vojske rekao danas u saopštenju da je 12 ekstremista ubijeno u razmeni vatre s snagama koje su vodile operaciju. To se dodaje na 16 ekstremista koji su ubijeni juče.
Prema saopštenjima vojske 126 džihadista je takodje privedeno i isto toliko njihovih skrovišta je uništeno.

Napadi ekstremista su dramatično učestali u Egiptu od 2013. godine, kada je zbačen predsednik Muhamed Morsi, islamista, posle masovnih protesta protiv njegove vladavine.
Nasilje je bilo koncentrisano na severu Sinaja, ali se proširilo na druge delove Egipta koji godinama nastoji da suzbije pobunu.

Krajem novembra egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi dao je tri meseca svom načelniku generalštaba i ministru unutrašnjih poslova da ponovo uspostave bezbednost i stabilnost na Sinaju.

To naredjenje izdato je nekoliko dana posle napada na džamiju na severu poluostrva u kome je ubijeno više od 300 ljudi. Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad sa najvećim brojem žrtava u skorijoj istoriji Egipta.


 

Napiši komentar: