Ugljanin traži usaglašavanje nacionalne strukture zaposlenih

Petak , 2018-03-02 | 15:25:20

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas državu da do 1. juna usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, tužilaštvu, sudstvu i u drugim državnim organima sa strukturom stanovništva u Sandžaku.


On je na skupu ove partije "Za slobodu i sigurnu budućnost" u centru Novog Pazara rekao da bi samo tako pravda bila zadovoljena, a gradjane pozvao da budu dostojanstveni, da čuvaju red i mir.

"Ova tri meseca budite dobri, strpljivi, kolegijalni, jer se sloboda brani pred tudjom kućom. Obraz se brani kad je drugi ponižen i uvredjen. Tokom tog perioda nećemo uvažavati pozive za sud, niti zaustavljanje policije, koje ćemo smatrati velikosrpskim terorom nad Bošnjacima", rekao je Ugljanin okupljenim gradjanima.

On je istakao da je država dužna da svojim gradjanima obezbedi pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj, bez uslovljavanja, te da su Srbija i Crna Gora tolerantnim odnosom prema zločinima nad Bošnjacima poslale poruku da oni koji budu gazili, mučili i ubijali Bošnjake neće biti kažnjeni, već nagradjeni.

"Pozivam Evropsku uniju (EU) da u najhitnijem roku dođu u Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) da razgovaramo, jer imaju obavezu da čuju naše mišljenje, probleme i zahteve, da reše status Bošnjaka i Sandžaka. Mi se od 1990. godine uključili u sve državne i lokalne institucije, sve što je moglo da se uradi i da se postigne izborima, mi smo uradili, a mi smo danas i dalje na nuli", rekao je Ugljanin, koji je i predsednik BNV.

On je rekao da je tokom šest godina u Vladi Srbije kao ministar uspeo da uspostavi dobru saradnju sa dobroćudnim, vrednim, radnim, ali i siromašnim Srbima u 53 nerazvijene opštine, ali i da upozna najveće zlo koje se zove država Srbija.

"To su oni banditi koji vladaju. Uspeo sam da potpišem sporazume sa Vučićem i Dačićem, da rešimo sandžačko pitanje, ekonomiju i autonomiju, ali oni nisu ispoštovali nijednu stvar i ja sam napustio tu Vladu, nije mi bilo mesto tamo", rekao je Ugljanin.

On je istakao da je minimum za opstanak Bošnjaka ovde dobijanje statusa konstitutivnog naroda, autonomija Sandžaka i izgradnja specijalnih stabilnih institucija.

Sa skupa je, medju devet zahteva, traženo od državnih organa Srbije, da uz nadzor EU, otkriju i kazne odgovorne za ratne zločine u Sjeverinu, Kukurovićima i Štrpcima, kao i da se porodicama otetih i ubijenih prizna status civilnih žrtava rata.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: