SDA: Bošnjaci da ne učestvuju u vežbama VS

Cetvrtak , 2018-03-08 | 13:00:02

Stranka demokratske akcije Sanžaka savetovala je danas Bošnjake u Srbiji da se ne odazivaju na pozive za vežbe u rezervnom sastavu Vojske Srbije.


Generalni sekretar Stranke Ahmedin Škrijelj je na konferenciji za novinare pozvao i pravosudne organe da ne kažnjavaju one koji se „zbog opravdanog straha i brige za svoj život“ ne odazovu pozivu.

„Pismo sa našim zahtevima (o nepreduzimanju represivnih mera) upitili smo predsednicima Republike, Vlade i Ministarstva odbrane“, rekao je Škrijelj.

On je, ponavljajući stavove sa nedavnog skupa ove partije "Za slobodu i sigurnu budućnost" u centru Novog Pazara, dodao da je država dužna da svojim gradjanima obezbedi pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj, bez uslovljavanja.

“Srbija i Crna Gora su tolerantnim odnosom prema zločinima nad Bošnjacima tokom 90-tih godina prošlog veka poslale poruku da oni koji budu gazili, mučili i ubijali Bošnjake neće biti kažnjeni, već nagradjeni”, stav je SDA Sandžaka.

Škrijelj je dodao da se građani toj partiji žale od juna prošle godine, kada su počeli da dobijaju pozive za vojne vežbe.

On je na pitanje novinara Sto plus radija zašto se tek sada oglašavaju ovim povodom, odgovorio da su SDA i Bošnjačko nacionalno vijeće problem bezuspešno pokušavali da reše u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima vlasti.

Na pitanje, kako će partija zaštiti građane koji poslušaju savet o neodazivanju vojnim pozivima, Škrijelj je odgovorio da imaju podršku Bošnjaka i da sistem “mora da uvaži” potrebe i interese građana.

On je s tim u vezi ponovio stav po kojem SDA i BNV pozivaju EU da “hitno” organizuje dijalog između legitimnih predstavnika Bošnjaka i srpskih vlasti”.

I.Slezović


 

Napiši komentar: