BNV: Tužićemo Ministarstvo prosvete

Sreda , 2018-03-14 | 13:54:30

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo izjavio je danas da se taj manjinski organ priprema da podnese tužbu protiv Ministarstva prosvete Srbije i Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja zbog "nezakonitog ponašanja i arbitriranja u procesu odobravanja udžbenika na bosanskom jeziku".


Džudžo je na konferenciji za novinare rekao da je trenutno u upotrebi 241 udžbenik i da nedostaje još 11, zbog toga što su sporni termini "Sandžak" i "bosančica".

"Termin 'Sandžak' i 'bosančica' (jezik) je u nekim udžbenicima već prihvaćen, ali za preostale još uvek nije. Mi ćemo na tome i dalje insistirati", rekao je Džudžo.

On je dodao i da će Veće, preko nedavno formiranog Bošnjačkog prosvetnog saveta, tražiti da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru uvedu novi studijski departmani na bosanskom jeziku.

"Imamo ispunjene sve zakonske uslove i insistiramo na otvaranju posebnog departmana na bosanskom jeziku, sa pet studijskih programa, za istoriju, muzičku kulturu, likovnu kulturu i vaspitače u nastavi", izjavio je Džudžo.

Prema njegovim rečima, nastava na bosanskom je zaokružena do nivoa visokog obrazovanja, pošto u Sandžaku nastavu na tom jeziku trenutno pohadja 15.536 učenika, svrstanih u 676 odeljenja.

I.Slezović


 

  • user thumb
    Tutinac

    Molim te Džudo,vrati se u Djerekare Allaha ti.

Napiši komentar: