Sudska istraga zbog kontroverznih ruskih slika u Belgiji

Utorak , 2018-03-20 | 14:56:22
Muzej likovne umetnosti u Gentu, u Belgiji, pretresen je u okviru sudske istrage o uslovima pod kojima je pozajmio 26 dela slikara ruske avantgarde, povučenih s izložbe prošlog meseca zbog sumnje da su falsifikovana.
Tužilaštvo je u saopštenju istaklo da je savezna policija u okviru "istrage autentičnosti radova koji su nedavno bili izloženi u muzeju", pretresla i nekoliko drugih mesta u Belgiji.
Slučaj je nazvan po belgijsko-ruskom kolekcionaru iz Brisela, Igoru Toporovskom, specijalisti za rusku avangardu, koji je, medjutim, sporan u umetničkom svetu.
Sredinom januara grupa istoričara umetnosti dovela je u pitanje "vrlo diskutabilno" poreklo 26 dela iz kolekcije Toporovskog, s potpisima slikara Maleviča, Kandinskog i Gončarova, poslednjih meseci izloženih u Muzeju likovne umetnosti u Gentu.
Stručnjaci upozoravaju da se posebno često falsifikuju dela ruske avangarde, umetničkog pokreta koji obuhvata period od 1890. do 1930. godine.
I sam sam Igor Toporovski je ranije bio na meti analize koja je dovela u sumnju autentičnost dela iz njegove kolekcije.
Pretpostavlja se da je Muzej likovne umetnosti u Gentu, koji važi za jedan od najčuvenijih muzeja u Belgiji, u najmanju ruku nepromišljeno prihvatio da izloži radove tog kolekcionara.
Toporovski je krajem februara odlučio da raskine ugovor o pozajmici dela da bi pokušao da prekine kontroverzu o njihovoj autentičnosti.
Medjutim, 7. marta je smenjena direktorka Muzeja Katrin de Zeger, i optužena da je slagala kada je rekla da se konsultovala sa stručnjacima.
Po medijima, policija je u ponedeljak zaplenila elektronske računare Muzeja, tragajući za dokumentima o poreklu spornih slika.


 

Napiši komentar: