Karlos Alvarado pobedio na predsedničkim izborima u Kostariki

Ponedeljak , 2018-04-02 | 11:49:39
Kandidat levog centra Karlos Alvarado ubedljivom većinom pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Kostariki, pokazuju zvanični izborni rezultati.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova Alvarado, 38-ogodišnji bivši ministar rada osvojio je 60,7 odsto glasova, a njegov rival evangelistički pastor Fabrisio Alvarado (nemaju rodjačke veze) osvojio je 39,3 odsto glasova.

Konzervativni protivkandidat koji je zastupao čvrst stav protiv homoseksualnih brakova, priznao je poraz u govoru pred svojim pristalicama i pozvao svog rivala da mu čestita.

Tokom objavljivanja rezultata pristalice Karlosa Alvarada okupljene na trgu u glavnom gradu glasno su se radovale mašući žutim i crvenim zastavama u bojama Partije gradjanske akcije (PAC), vladajuće stranke u zemlji.

"Ovi izbori su nam dozvolili da se kao zemlja pogledamo u ogledalo. U tom ogledalu mogli smo da vidimo raznoliku zemlju, sa različitim mišljenjima, koja poznaje nejednakosti i treba da radi na tome da pruži više šanse nekim svojim delovima. Naš zadatak treba da bude da ujedinimo zemlju", rekao je Karlos Alvarado.

Analitičar Gustavo Araja sa Latinoameričkog univerziteta društvenih nauka rekao je da se prvi put u Kostariki narod polarizovao oko pitanja vere i ljudskih prava.

Prema predizbornim anketama dva kandidata koja su ostala za drugi krug izbora bila su gotovo jednaka što je ukazivalo na to da stanovništvo još ne zna koji model razvoja želi za tu zemlju koja živi od ekoturizma i poznata je po svojoj demokratskoj tradiciji i političkoj stabilnosti, rekao je on.

Kostarika važi za jednu od najprogresivnijih zemalja u regionu, sa stepenom pismenosti od 97,5 odsto i ulaganjem od preko sedam odsto BDP-a za obrazovanje, prema Unesku. 
U Kostariki je pravo glasa imalo 3,3 miliona stanovnika.


 

Napiši komentar: