Opštinarima opet iste kazne

Cetvrtak , 2018-04-12 | 13:11:41
Viši sud u Novom Pazaru u ponovljenom suđenju izrekao je bivšim radnicima lokalne samouprave Darku Drmaniću i Denisu Rastoderu iste kazne kao i u prvostepenoj presudi koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud u Kragujevcu, saznaje radio Sto plus.

Portparol Višeg suda Aleksandar Jovanović izjavio je da je Drmanić proglašen krivim za produžena krivična dela pronevera i zloupotreba službenog položaja, a Rastoder za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

“Presudom, donesenom 10. aprila, Drmanić je osuđen na godinu i 10 meseci zatvora, a Rastoder na godinu i šest meseci zatvora. Presuda nije pravnosnažna i oni imaju pravo žalbe”, kazao je Jovanović.

Osim toga, presudom je predviđeno i da Drmanić u roku od godinu dana od pravosnažnosti gradskoj upravi Novog Pazara sam vrati 5,2 miliona dinara, a solidarno sa Rastoderom još 9,3 miliona. Njih dvojica moraju i da zajedno u budžet Srbije uplate 3,4 miliona dinara.

Takvu presudu Viši sud je doneo i u julu 2016. godine, ali su se Drmanić i Rastoder žalili Apelacionom sudu u Kragujevcu koji je u martu prošle godine presudu ukinuo i predmet vratio Višem sudu na ponovno suđenje.

Prema navodima optužnice, Drmanić se tereti da je od početka 2010. godine do 25. marta 2013. proneverio i zadržao za sebe 5.290.135 dinara, koji su mu bili povereni u službi.

Sumnja se da je on novac dobijen na ime raznih taksi, za kupovinu obrazaca ili fotokopiranje dokumenata zadržavao za sebe i nije uplaćivao na žiro-račun grada.

Takođe, Drmanić i Rastoder se zajedno sumnjiče da su od 25. marta 2013. godine do 17. juna 2015. godine zloupotrebom službenog položaja prisvojili 12.690.255 dinara, 3.233.820 dinara iz budžeta Republike Srbije i 9.456.435 dinara iz budžeta Novog Pazara.

U lokalnoj samoupravi su po pokretanju postupka, u junu 2015. godine, rekli da je unutrašnja kontrola otkrila da je Rastoder u martu 2013. godine usmeno naložio svim šefovima mesnih kancelarija da, suprotno zakonu i svim pravilima, novac od izdatih dokumenata ne uplaćuju na račun grada, već da ga u gotovini donose Drmaniću, koji je to trebalo, ali nije radio.

N. Kočović

Napiši komentar: