Počinje obeležavanje Dana grada

Petak , 2018-04-13 | 14:51:34

Povodom obeležavanja 557 godina Novog Pazara, grad narednih nedelju dana organizuje brojne kulturne, sportske, zabavne i edukativne manifestacije rekla je danas Hana Salihagić iz Odeljenja za informisanje Gradske uprave.


Ona je u programu Sto plus radija istakla da program proslave počinje u nedelju 15.aprila ženskom rukometnom utakmicom u Hali sportova, a narednih dana uslediće brojne kulturne manifestacije.

“Otvaranje izmenjene stalne postavke Muzeja Ras, izložbe “Bujrum u Novi Pazar” na Gradskom trgu i bazara “Pazar na dar” planirano je za ponedeljak.U organizaciji Dana grada ne učestvuje samo Gradska uprava već i sve gradske ustanove i zajedno smo se potrudili da našim sugrađanima ponudimo zanimljiv sadržaj”, rekla je Salihagićeva.

Prema programu u utorak 17.aprila biće organizovani Dani otvorenih vrata u Arhivu Ras, promocija monografije Selima Šaćirovića, kao i veče poezije Turskog kulturnog centra Yunus Emre iz Beograda.

Za sredu je zakazana manifestacija “Sport u škole” na Rekreacionom centru, promocija stvaralaštva Huseina Bašića, kao i književno veče Centra za decu i omladinu Duga.

Osim toga u četvrtak će biti održan Sajam socijalnog preduzetništva u Domu omladine, takmičenje recitatora osnovnih i srednjih škola, Eko festival u Gradskom parku, a biće izvedena i pozorišna predstava “Deportacija” u Kulturnom centru.

Kako je istakla Salihagićeva na sam Dan grada u petak će pored svečane sednice Skupštine grada, godišnje izložbe SULU-a, Sajma virtuelnih preduzeća Ekonomsko trgovinske škole, i finala Festivala stvaralaštva mladih biti uvedene i dve novine koje će prerasti u tradiciju.

“Događaj “Kafa sa gradonačelnikom” biće organizovan u 12 časova kod Sebilja i u okviru toga naši građani imće prilike da se druže sa gradonačelnikom i razgovaraju sa njim. Pored toga biće organizovan i Karneval mladih na Šetalištu gde će se predstaviti mladi koji su učestvovali na Festivalu stvaralaštva mladih”, navela je Salihagićeva.

Dan Novog Pazara se obeležava 20. aprila Statutom grada i predstavlja potvrdu o njegovom trajanju kao političkog, privrednog, kulturnog i regionalnog centra, a toga dana neće raditi javna preduzeća, ustanove i druge gradske javne službe.

Novi Pazar se prvi put pojavljuje 20. aprila 1461. godine u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu, a osnovao ga je te godine Isa-beg, turski vojskovođa, koji se smatra i osnivačem Sarajeva, Skoplja i Šapca.

E.Đulović


 

Napiši komentar: