Sumnjiva transakcija sa sumnjivom firmom

Ponedeljak , 2018-04-16 | 12:21:36
Spornih 275.000 dinara koje je novopazarski Muzej “Ras” 2016. godine navodno potrošio za štampanje rok monografije plaćeno je firmi iz Beograda, osnovanoj mesec dana pre te transakcije i zatvorene dva meseca nakon toga, saznaje radio Sto plus.

Kopija računa od 15. januara 2016. godine, do koje je radio došao na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, otkriva i da je Muzej novac isplatio firmi “Solarosa”, a ne “Solaris” kako je navedeno u izveštaju Državne revizorske institucije.

Tu firmu osnovao je 30. novembra 2015. godine Stefan Jelić, tada star 22 godine, a registrovao je za obavljanje delatnosti pod šifrom 8299 - uslužne aktivnosti podrške poslovanju.

Prema zvaničnim podacima, vlasnik “Solarose” Stefan Jelić je već sredinom marta 2016. godine, dva meseca nakon što mu je Muzej “Ras” prebacio 275.000 dinara, podneo zahtev za prekid obavljanja delatnosti, što mu je odobreno.

Da li je i kada nastavio obavljanje delatnosti nije poznato, ali je 20. januara 2017. godine “Solarosa” prestala da postoji i izbrisana je iz registra aktivnih firmi.

Sto plus radio još uvek nije uspeo da stupi u kontakt sa Jelićem i pita ga da li je za štampanje rok monografije ili neke druge usluge Muzeju “Ras” naplatio 275.000 dinara.

Podsećamo da je Državna revizorska institucija u izveštaju o reviziji poslovanja Muzeja “Ras” tokom 2016. godine navela da je ta ustanova agenciji “Solaris” (pogrešno navedeno ime firme) platila 275.000 dinara za “štampanje rok monografije”, a da ne postoje nikakvi dokazi u kojim količinama, po kojim pojedinačnim cenama i da li je uopšte ta usluga pružena.

Autorka monografije “FBT files – istorija rok muzike u Novom Pazaru” Svetlana Čeković izjavila je za Sto plus da je ta publikacija plaćena 2012. godine i da ne zna šta je Muzej “Ras” platio četiri godine kasnije, negirajući da je spornih 275.000 dinara potrošeno na štampanje tog dela.

Direktorka te ustanove u trenutku plaćanja Jasmina Fortić nije želela da govori o toj transakciji.

N. Kočović

Napiši komentar: