U Viminacijumu otkriven mauzolej iz trećeg veka

Cetvrtak , 2018-04-19 | 13:03:53
Tim arheologa predvodjen doktorom Miomirom Koraćem, direktorom Arheološkog instituta u Beogradu, otkrio je u antičkom Viminacijumu kod Kostolca mauzolej iz trećeg veka koji prema navodima stručnjaka, svakako pripada osobi visokog ranga.

Novootkriveni mauzolej nalazi se severno od mauzoleja imperatora Hostiljana na istočnoj nekropoli antičkog Viminacijuma, na putu prema Lederaati (današnji Ram).

U mauzoleju je pronadjena glava rimskog imperatora sa uvojcima i lovorovim vencem, simbolom imperatora.

"Izdvaja se i glava mladića, kao i izuzetno brižljivo obradjena ruka koja drži mač i delovi rimskog mača. Nadjen je i fragment krila orla, jednog od najpoznatijih simbola boga Jupitera i Rimskog carstva. Izdvajaju se i sitniji delovi više skulptura i reljefa od mermera", navode u Koraćevom timu.

Mauzolej je dva puta razgradjivan. Prvi put u antičkom periodu, kada se sistematski uništavaju nadgrobna obeležja, krečnjačke stele, sarkofazi, mermerne skulpture i delovi reljefa.

Postoje indicije da je ovakvo temeljno uništavanje posledica postupka poznatog kao "damnatio memoriae", odnosno brisanje iz sećanja, kada se u potpunosti uništavaju svi pomeni imena i dela osobe koja je osudjena na zaborav. To se radi samo kada su pitanju imperatori.

Druga faza uništavanja usledila je u kasnijim  vekovima usled eksploatacije kamena kao gradjevinskog materijala. U drugoj fazi najviše je stradao ogradni zid koji je bio od masivnog kamena. Neko je u antici  baš upotrebio enormnu snagu da rasturi sve što je moglo podjednako i u mauzoleju i na ogradnom zidu, navode u Koraćevom timu.

Do sada je na prostoru na kome se nalazi mauzolej istraženo više od 80 grobova iz drugog i trećeg veka, od kojih su mnogi imali luksuzne predmete kao deo grobnog inventara. Nadjena su tri olovna sarkofaga, kao i delovi više sarkofaga i stela koji su u sitnim fragmentima. Na fragmentima od mermera se vidi da su veoma brižljivo obradjeni, a u neposrednoj blizini mauzoleja pronadjeno je i 15 zlatnih predmeta.

Istraživanja se nastavljaju.
 

Napiši komentar: