Deponija sanirana, požari ugašeni

Sreda , 2018-05-23 | 12:26:07

Sanacija deponije Golo Brdo kraj Novog Pazara, koja je obuhvatala i gašenje požara, završena je i ona je sada znatno sigurnija za korišćenje, rekao je danas direktor JKP “Gradska čistoća” Emin Omerović.


On je u izjavi za radio Sto plus kazao da je Golo Brdo sada “sanitarna deponija na kojoj je otpad u potpunosti prekriven slojem zemlje i na kojoj su ugašeni svi požari”.

“Više nema dima i opasnih isparenja koja su smetala meštanima okolnih sela. Deponija je sada znatno sigurnija i za naše radnike koji na njoj rade prilikom odlaganja smeća”, istakao je Omerović.

Radove na sanaciji deponije, vredne oko pet miliona dinara, započela je novopazarska firma “Braća Muslić”, ali ih je posle tragične pogibije njihovog radnika, nastavila i dovršila kompanija “Zeta” iz Lučana.

Omerović je naglasio da će, ukoliko bude rađena sanacija svake godine, na deponiji Golo Brdo moći da se odlaže otpad u narednih sedam do 10 godina.

“Međutim, kako se radi o crnoj ekološkoj tački na mapi Srbije, mi ćemo paralelno raditi na pronalaženju lokacije za novu deponiju koju će koristiti i Tutin i Raška. Već smo stupili u kontakt sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom i uskoro bi delegacija tog ministarstva trebalo da obiđe Golo Brdo”, dodao je Omerović.

On je rekao da je realno da će, nakon tih sedam do 10 godina, Golo Brdo biti zatvoreno i da će do tada biti pronađena lokacija za formiranje regionalne deponije koja će ispunjavati sve evropske standarde.

N. Kočović


 

Napiši komentar: