Počelo čišćenje aerodroma kod Sjenice od NATO bombi

Petak , 2018-06-01 | 14:05:49

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su danas radove na tehničkom izviđanju površina na aerodromu "Dubinje" kod Sjenice za koje se sumnja da su zagađene neeksplodiranim ubojnim sredstvima iz NATO bombardovanja 1999. godine.


Kako se navodi u saopštenju, Vulin je rekao da je tokom NATO agresije oštećeno oko 170 objekata Vojske Jugoslavije, a da je ostalo još oko 80 objekata koje treba u potpunosti očistiti od zagađenja nastalih tim putem.

"Aerodrom Sjenica je od strateškog značaja na ovom prostoru i veoma je važno da se Vojska Srbije vrati ovde kako zbog građana Sjenice tako i zbog bezbednosti čitave naše zemlje. Ljudi koji ovde rade su obučeni na odgovarajući način, opremljeni najkvalitetnijom zaštitnom opremom i sve što im je potrebno za miran i bezbedan rad oni moraju da dobiju", rekao je Vulin.

General Diković je istakao da je poznato da na teritoriji Srbije, posle bombardovanja, postoji još prostora koji nisu u potpunosti očišćeni od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

"Jedan od tih objekata je i ovaj na Pešteri, konkretno, aerodrom Sjenica, koji je nekoliko puta bombardovan kasetnim i bombama velike razorne moći. Posle sprovedenih priprema, koje su obuhvatale obuku ljudi, nabavku zaštitne opreme, usudili smo se, konačno, da izađemo na ovaj prostor i da izvršimo u naredna tri meseca deo dekontaminacije ili čišćenja od neeksplodiranih ubojnih sredstava", rekao je Diković.

Kako je istakao, ti radovi nisu isključivo vezani za potrebe Vojske, već i za bezbednost građana na tom prostoru.

Govoreći o značaju saradnje sa Vojskom Srbije, predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin naglasio je da je za građane Sjenice od izuzetne važnosti posao koji vojska obavlja, naročito oko aerodroma Dubinje.

"Nadam se da će saradnja, koja je i do sada bila dobra, biti ubuduće još bolja, kako bi ovaj aerodrom osposobili. Mi u tom aerodromu vidimo velike razvojne šanse, imajući u vidu da će i auto-put Beograd-Bar proći u neposrednoj blizini i smatramo da on u tom pogledu može da bude velika razvojna perspektiva, i za opštinu Sjenica, ali za Srbiju u celini", rekao je Fijuljanin.


 

Napiši komentar: