Višak zaposlenih u novopazarskim apotekama

Sreda , 2018-06-06 | 19:47:09
Zaposleni u novopazarskim apotekama dobili su ponudu o sporazumnom raskidu radnog odnosa, sa ciljem da se ukupan broj radnika smanji za sedmoro, izjavio je danas radiju Sto plus direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović.

„Menadžment Doma zdravlja je odlučio da se racionalizacija sprovede u apotekama, koje postaju nerantabilne. S tim u vezi je i prethodni plan da zatvorimo dve apoteke, koje godinama posluju sa gubitkom“, pojasnio je Ćorović.

Prema njegovim rečima, ponuda se odnosi na ukupno četiri farmaceuta, jednog farmaceutskog tehničara i dva pomoćna radnika.

Komentarišući činjenicu da se racionalizacija broja zaposlenih sprovodi samo u apotekama, direktor je rekao da oni imaju malo drugačiji status.

„Apoteke jesu u sastavu Doma zdravlja, ali zaposleni ne spadaju u kategoriju ‚ugovorenih‚ za koje Ministarstvo zdravlja obezbeđuje plate. Apoteke treba same da zarade svoje plate, a to sada nije slučaj“, tvrdi Ćorović.

On je prošle godine Sto plus radiju rekao da „novopazarske apoteke imaju pad prihoda, ali su i dalje rentabilne i nemaju dugova”.

Postupak racionalizacije-dodao je-pratiće petočlana komisija.

Predsednik (komisije) je pravnica Doma zdravlja Irma Škrijelj, a članovi su Muamer Delimeđac (pomoćnik za finansije), Sakip Preljević (predstavnik sindikata) Fevzija Murić (član Gradskog veća) i Sanela Prenča (članica Upravnog odbora Doma zdravlja).

Na konstataciju da je Sanela Prenča potencijalno u sukobu interesa, jer je i zaposlena u apoteci, Ćorović je odgovorio da je u tom slučaju vođen stavom da “u komisiji bude i neko iz redova zaposlenih”.

Kako se navodi u dokumentaciji, za sporazuman raskid ugovora o radu se, zavisno od stručnosti i radnog mesta, nudi do 8.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

“Ukoliko se niko ne odluči za ovu varijantu, proglasićemo tehnološke viškove i primeniti zakonske odredbe o visini nadoknada koje su daleko ispod navedene sume”, rekao je Ćorović.

Prema trenutnim informacijama, niko od zaposlenih u apotekama ne želi da sporazumno raskine radni odnos.

I.Slezović

Napiši komentar: