EU i Srbija potpisali sporazum o partnerstvu u posmatranju Zemlje u programu Kopernikus

Ponedeljak , 2018-06-11 | 12:35:55
Evropska komisija i Srbija potpisali su danas sporazum o partnerstvu u oblasti posmatranja Zemlje u okviru programa Kopernikus.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je potpisivanje sporazuma veliko priznanje Srbiji u evropskim integracijama i da će taj sporazum približiti Srbiju Evropskoj uniji u nauci, digitalizaciji i poljoprivredi, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Kopernikus je program EU za posmatranje i nadzor Zemlje i stanja životne sredine. Zahvaljujući različitim tehnologijama, od satelita u svemiru do sistema za merenje na zemlji, moru i u vazduhu, Kopernikus obezbedjuje operativne podatke i informacione usluge za široku primenu.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Kopernikus čini osnovu napora EU za posmatranje Zemlje i njenih mnogobrojnih ekosistema, dok istovremeno pomaže za pripremu za prirodne i veštačke katastrofe i zaštite se od njih.

Srpski BioSense Institut – Institut za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima biće središnja tačka aktivnosti programa Kopernikus u Srbiji u pristupu podacima i korišćenja Sentinel podataka, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Brnabić je rekla da je potpisivanje sporazuma potvrda da je BioSens lider u oblasti digitalne poljoprivrede u ovom delu Evrope.

"Drago mi je što će sada naši gradjani imati pristup ovim jedinstvenim podacima, od kojih će u početku najveću praktičnu korist imati naši poljoprivrednici a zatim i mnoge druge grane inovativnog biznisa", rekla je premijerka.

Fabrici je rekao da će se srpski istraživači i privatni sektor pridružiti zemljama EU u korišćenju višestrukih prednosti "Kopernikus ekonomije" koja omogućuje široku primenu u oblasti životne sredine i bezbednosti, uključujući klimatske promene, održivi razvoj, transport i mobilnost, regionalno i lokalno planiranje, pomorski nadzor, poljoprivredu i zdravstvo.

Sporazum je u Briselu u ime Evropske komisije potpisao Filip Brunet, direktor za svemirsku politiku, za Kopernikus i odbranu, a u ime Srbije Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.
 

Napiši komentar: