Tramp: Denuklearizacija će početi vrlo brzo

Utorak , 2018-06-12 | 11:52:24
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas posle istorijskog sastanka s vodjom Severne Koreje Kim Džong Unom u Singapuru da će proces denuklearizacije severnokorejskog poluostrva početi "vrlo brzo".

Dvojica vodja potpisali su dokument koji je Tramp ocenio kao sveobuhvatan i važan, a severnokorejski predsednik kao "istorijski".

Kim je takodje pozdravio novi početak u odnosima dve zemljle.

"Danas smo imali istorijski sastanak i rešili smo da ostsavimo prošlost iza sebe", rekao je Kim i zahvalio američkom predsedniku što je dozvolio taj sastanak, prenosi Frans pres.

"Svet će prisustvovati velikoj promeni", rekao je on.

Tramp je rekao da je spreman da pozove severnokrejskog vodju u Belu kuću. Na pitanje novinara o mogućem pozivu Kima u Vašington Tramp je odgovorio da je "apsolutno" spreman da uputi taj poziv.

"Sastajaćemo se često", rekao je Tramp i dodao da je uspostavio vrlo specijalnu vezu sa svojim sagovornikom.

Tramp je rekao da je Kim vrlo vredan i pametan pregovarač za svoj narod.

On je dodao da je Kim "veoma talentovan čovek" i da "jako voli svoju zemlju".

Američki predsednik je rekao da su njih dvojica imali "sjajan dan" i da su "naučili mnogo jedno o drugom i o svojim zemljama".

Severnokorejski vodja napustio je malo ostrvo kod Singapura gde se sastao s predsednikom Trampom. Konvoj njegovih vozila odvezao se sa ostrva Sentosa posle potpisivanja dokumenta i 40-minutnog sastanka u četiri oka, a zatim i radnog ručka sa proširenim delegacijama.

To je bio prvi samit jednog aktuelnog američkog predsednika i jednog severnokorejskog vodje.
 

Napiši komentar: