Festival dronova prvi put u Nišu

Nedelja , 2018-06-17 | 10:19:08
Probnim trkama na sportskom terenu u naselju Brzi brod, u Nišu je danas otvoren prvi "Medijana festival dronova".

Oko 40 takmičara iz Niša, Beograda, Novog Sada, Pančeva i Bugarske večeras će pokazati umeće u noćnoj vožnji dronova izmedju "kapija", dok će sutra biti organizovana zvanična trka i radionice na kojoj će zainteresovani moći puno toga da nauče o dronovima.

Direktor trke dronova Miroslav Mitić kazao je za agenciju Beta će sutrašnje nadmetanje biti prva zvanična trka dronova u Srbiji.

"Imali smo pre nekog vremena trku u Ivanovu, a pre toga na niškom Elektronsko fakultetu, ali bili su to promotivni letovi. Trka u Nišu je prijavljena za Svetsku rang listu i nosiće odredjeni broj bodova na toj listi", rekao je Mitić.

On je kazao da će takmičari biti podeljeni u četvoročlane grupe i voziće po tri trke, a do finala će voditi najbolji rezultat u jednoj trci.

Lazar Djordjević, takmičar iz Niša, rekao je za Betu da su mu dronovi hobi već četiri, pet godina.

"Nemam puno vremena da se njime bavim pošto radim kao programer, ali u slobodno vreme sklapam dronove za trke i za snimanje. Za pobedu u trci potrebno je dosta vežbe i upornosti. Biću srećan ako provozam sve krugove", kazao je Djordjević.

Medju onima koji će ovog vikenda pokušati da svojim dronom stignu do cilja i pobedničkog postolja naći će se i desetogodišnji Luka Šehić, najmladji takmičar na festivalu, i jedina žena medju takmičarima, Natalija Klepić iz Beograda.   

Organizatori prvog "Medijana festivala dronova" su Viša tehnička škola, Gradska opština Medijana i firma "Area video solution".
 

Napiši komentar: