Šabić: Političke partije se menjaju kada dođu na vlast

Sreda , 2018-06-20 | 14:00:24
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

On je radiju Sto plus rekao da generalno političke partije u Srbiji podržavaju slobodu medija, ljudska prava, transparentnost, rad nezavisnih institucija, ali da se to radikalno menja kada dođu na vlast.

“U tom smislu bih pohvalio vlast u Novom Pazaru, sa kojom imamo besprekornu saradnju. Važno je da vlast shvati da mora da uči, da ima obavezu
ne samo formalnu, nego i suštinsku, da unapređuje odnose prema pravima građana i da iz dana u dan bude sposobnija da odgovori na obaveze koje iz toga proizilaze“, rekao je Šabić.

On je istakao da je zadovoljan onime što je uradio u prethodnih 14 godina, koliko je na čelu ove institucije, u kojoj mu mandat ističe krajem ove godine.

“Krenuo sam ni od čega, a danas Srbija ima instuticuju koju građani, novinari i stranci prepoznaju, koja beleži odlične ocene u monitoringu. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je najviše afirmisan, najviše se koristi i na njega se najčešće poziva, što svakako prija“, rekao je Šabić.

On je dodao da ukoliko se želi sačuvati i unaprediti ova institucija onda njegov naslednik na ovoj poziciji treba da bude neko od već zaposlenih u njoj.

“Ako hoćemo stručnjaka i nekog ko dobro poznaje vrlo specifičnu materiju obe oblasti kojom se kancelarija bavi onda su najbolji već u ovoj kući. Ta ličnost treba da bude emancipovana u odnosu na sve političke partrije,a jedini kriterijum za njen izbor treba da bude zakon i pravo građana. Međutim, ukoliko se bude spekulisalo sa drugom varijantom nekog partijski prihvatljivog i prilagodljivog, onda se za kratko vreme može dovesti u pitanje sve ovo što smo do sada radili“, smatra Šabić.

On kaže da nema ličnih pritisaka u radu, da ga neko zove ili ucenjuje, ali da postoje neke stvari koje bi se objektivno tako mogle tumačiti.

“Skupština i Vlada Srbije su se svim dokumentima koje proklamuju obavezale da će jačati ovu instituciju, a budžet je planiran tako da ja nemam ni za plate ljudi koji trenutno rade u instituciji, tako da je to teško tumači dugačije nego kao pokušaj pritiska. Potom, kašnjenje mog bezbednosnog sertifikata, uz kršenje niza zakonskih odredbi“, rekao je Šabić.

On u Novom Pazaru prisustvuje dvodnevnom skupu "Dani poverenika", na kome se građanima i zaposlenima u različitim strukturama predstavljaju osnovne ideje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nakon Novog Pazara ovakvi skupovi biće održani u Šapcu, Zrenjaninu, Požarevcu i Vranju.

A.Bajrović

Napiši komentar: