Majkl Džekson kao inspiracija umetnicima

Cetvrtak , 2018-06-28 | 10:25:57
 Uticaj koji je pokojni američki pevač Majkl Džekson imao na svet savremene umetnosti u srcu je izložbe koja će sutra biti otvorena u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu.

Izložba "Majkl Džekson: na zidu", nazvana po njegovom prvom solo albumu "Off the Wall" iz 1979, pokazuje kako je kralj popa, čiji albumi se prodaju u milionima i skoro 10 godina posle njegove smrti, opčinjava umetnike i predstavlja jednu od najpredstavljanijih ličnosti na svetu. Izložba će biti otvorena do 21. oktobra.

Biće izložene slike, fotografije, skulpture, snimci i druga umetnička dela 48 umetnika, počevši od Endija Vorhola, koji je 1984. prvi predstavio američkog pevača, zatim Nemca Ise Genckena i drugih.

"Ideju za izložbu imam već 10 godina, otkako me je zainteresovalo Vorholovo nasledje. Mislio sam da su umetnici koji su prikazivali majkla Džeksona veoma brojni", rekao je direktor galerije Nikolas Kalinan na današnjoj konferenciji.

Autor najprodavanijeg albuma u istoriji, "Thriller" iz 1982, i dalje oduševljava zbog svojih poruka poštovanja i tolerancije, naveo je Kalinan.

"Želeo je da uništi sve vrste barijera. Kombinovao je rok, rep, fank i soul (...) Takodje je u prvi plan izbacio pitanja rase i identiteta", rekao je novinarima direktor galerije.

Eksponati će biti izloženi u 14 prostorija, a svaka opisuje jedan aspekt pevača, umrlog u junu 2009. i koji bi 29. avgusta napunio 60 godina.

U sali nazvanoj "Američki Isus" posetioci će moći da vide četiri velike fotografije Amerikanca Dejvida Lašapela, nadrealističke, kič, u boji i sa religioznom konotacijom. Jedna od njih, "Posle potopa", prikazuje Džeksona s andjeoskim krilima kako se moli i gazi crvenog Satanu.

Takodje, biće izložena i slika američkog slikara Kehinde Vajlija "Viteški portret kralja Filipa Drugog", gde vidimo pevača na konju a nad glavom su mu dva andjela, beli i crni.

Moći će da se vide i Džeksonova jakna, crne mokasine, naslovnice časopisa koje su mu posvećene kao i neki od predmeta koji su mu stajali na noćnom stočiću, na zadovoljstvo fanova.

Kalinan kaže da ideja nije bila da izložba bude iscrpna.

"Izložba nije biografija Majkla Džeksona. On se posmatra isključivo kroz prizmu savremene umetnosti. Izazov je pokazati kako jedna osoba može značiti različite stvari za različite ljude", naveo je on, i dodao da je reč o ličnosti koju niko neće dostići.

"Nikada neće biti drugog Majkla Džeksona. Neki kažu da je Bijonse 'Majkl Džekson' današnjice, ali iako je ona odlična i prema njoj gajim veliko poštovanje, oni nisu uporedivi: on je jedinstven", rekao je Kalinan.

Posle Londona, izložba će biti preseljena u Gran pale u Parizu, od novembra ove do februara seledeće godine, zatim u Bon izmedju marta i jula 2019, i najzad u finski grad Espo, od avgusta do decembra 2020.


 

Napiši komentar: