Novopazarski muzej obeležava važne jubileje

Sreda , 2018-07-04 | 14:13:25

Novopazarski muzej ,,Ras'' ove godine slavi 65 godina postojanja i 40. broj stručnog naučnog časopisa ,,Novopazarski zbornik''.


Direktor ove ustanove Fuad Baćićanin rekao je radiju Sto plus da će ova dva važna jubileja biti obeležena u septembru promocijom zbornika, ali i monografije ,,Saradnici Novopazarskog zbornika''.

,,U ovoj monografiji biće predstavljeni svi oni koji su u proteklih 40 godina pisali naučne radove za 'Novopazarski zbornik', svi urednici i članovi redakcije. Novi zbornik će, kao i svi prethodni, sadržati brojne tekstove iz oblasti arheologije, istorije, etnologije, istorije književnosti, istorije umetnosti i arhitekture“, rekao je Baćićanin našem radiju.

On očekuje da će krajem godine objaviti i 41. broj zbornika, jer je prethodni kasnio, te da će na taj način postići raniji kontinuitet izdavanja jednog broja godišnje.

,,Osim toga, muzej ove godine realizuje još nekoliko projekata, koje su podržali Ministarstva kulture, grad Novi Pazar i iz sopstvenih sredstava, a to su 'Levha, kaligrafska ispiracija danas', 'Vilina marama' i ' Virtuelni muzej', kroz koji ćemo digitalizivati muzejsku građu. Radićemo i arheološka iskopavanja, kao i konverziju muzejskih eksponata, a izdaćemo i nekoliko monografija, među kojima je 'Muzejski bukvar'“, rekao je Baćićanin.

On je istakao da je muzej za sve posetioce otvoren od ponedeljka do petka od 8 do 20 sati, kao i subotom od 9 do 14 sati.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: