UNS: Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose zapažanja o sudskim procesima

Cetvrtak , 2018-07-05 | 22:29:47
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose svoja zapažanja o sudskim postupcima i da im to ne mogu uskratiti udurženje Društvo sudija Srbije i beogradski advokati.

UNS je u saopštenju naveo da "kategorički odbacuju" napade Društva sudija Srbije i Jugoslava Tintora iz Advokatske komore Beograda na Komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima novinara i njenog predsednika Verana Matića, zato što je javno iskazao ozbiljnu sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

"UNS protestuje zbog pokušaja Društva sudija i Jugoslava Tintora da izražavanje slobodnog mišljenja o toku sudjenja i postupcima sudija i advokata proglase za kršenje pretpostavke nevinosti", ukazali su iz UNS-a.

To novinarsko udruženje je pozvalo kolege i javnost da "ne daju da ih zaplaše i ućutkaju strukovne organizacije koje svoje članove žele da postave iznad društva i izvan domašaja javne kritike".

Istakli su da novinari treba pomno da prate sudjenje bivšim rukovodiocima Državne bezbednosti Srbije i njihovim saradnicima, optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, te da bez bojazni izveštavaju javnost o svim aspektima tog procesa i o svim nepravilnostima i nelogičnostima koje uoče.

Iz UNS-a su naveli i da su duboko zabrinuti zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima i ukazali da je slučaj Slavka Ćuruvije jedan od retkih kod kojih je sudski postupak u toku.
 

Napiši komentar: