Koks: Festivali poput palićkog se bore protiv sinematske apatije

Sreda , 2018-07-18 | 13:53:16
Dobitnik EMI nagrade, glumac Brajan Koks, ocenio je danas na Paliću kod Subotice da su festivali poput palićkog veoma važni jer se bore protiv "sinematske apatije".

"U vreme porasta broja blokbastera, koji izmedju ostalog ograničavaju broj autorskih filmova, i kada na neki način postajemo žrtve dolara i rublje, festivali imaju mogućnost da predstave raznolike i realistične filmove brojnijoj i zainteresovanijoj publici", rekao je Koks na Paliću novinarima koji prate dešavanja na 25. jubilarnom Evropskom filmskom festivalu.

Koks je izrazio nezadovoljstvo što danas imamo sineplekse koji od pet ekrana na četiri prikazuju najnovije "fantazi blokbastere".

"Zbog toga za ostala ostvarenja ostaje malo prostora", rekao je Koks, koji je igrao britanskog premijera Vinstona Čerčila u biografskom filmu snimljenom 2017. godine.

Upitan da prokomentariše svoju poslednju filmsku ulogu, Koks je podsetio da je Čerčil bio poslanik iz njegovog rodnog grada i da jedno vreme nije uživao velike simpatije meštana i njegovog ujaka.

"Čerčil je bio čovek izuzetnih principa i vizija, bio je jedan od retkih opozicionara Hitlerovim idejama. Od teške depresije, koju je nazivao crnim psom, lečio se alkoholom. Dan je počinjao šampanjcem, za ručak je pio vino i džin tonik a za večeru sve to pojačano viskijem. Pred spavanje je uzimao brendi. Opijao je sam sebe jer je imao tešku maničnu depresiju iz koje je proizašla sumnja", dodao je Koks.

Upitan šta je najveći problem današnjice Koks je rekao da je to nedostatak političkog vodjstva i hrabrosti.

Koks koji je i dobitnik priznanja "Aleksandar Lifka" Festivala evropskog filma Palić za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, bio je u Srbiji i na snimanju filma Koriolan sa Rejfom Fajnsom.

Publika može da ga gleda i u seriji Naslednici na HBO.
 

Napiši komentar: