Veliko interesovanje za World Music festival Zeman

Utorak , 2018-07-24 | 12:56:57

Za takmičarski deo prvog World Music festivala “Zeman” koji će se od 9. do 11. avgusta održati u Novom Pazaru prijavilo se 25 kandidata od kojih će biti odabrano osam finalista, rekao je danas umetnički direktor ove manifestacije Mirza Redžepagić.


On je za radio Sto plus istakao da su prijave pristizale iz raznih krajeva naše regije, što je pokazatelj da ovaj festival ima svetlu budućnost.

“Broj prijava kao i mesta odakle su one pristizale bilo je veliko iznenađenje za nas jer imamo kandidate iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Srbije. Nadamo se da ćemo za par godina moći da dovodimo i umetnike iz celog sveta i našoj publici pružimo jedinstvene koncerte tradicionalne muzike”, rekao je Redžepagić.

On je dodao da će žiri imati težak zadatak da izabere osam finalista jer svi prijavljeni kandidati imaju fantastične kvalitete.

“Među prijavljenima ima pobednika raznih festivala, veliki broj pevača sa već izgrađenim karijerama, kao i studenata muzičkih akademija koji se bave istraživanjem tradicionalne muzike”, naveo je Redžepagić.

Za troje najboljih u okviru takmičarske večeri predviđene su novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 150 evra.

World Music Fest “Zeman” koji neguje muziku nastalu mešanjem savremenih muzičkih pravaca sa tradicionalnom muzikom trajaće tri večeri, i publici će se predstaviti sastav “Sevdah duende” iz Sarajeva, sarajevski sazlija Jusuf Brkić, i beogradski ansambl “Rahat” koji neguje tradicionalnu osmansku muziku.

Festival će se održati u Gradskom parku, ali će u slučaju kiše biti premešten u Koncertnu dvoranu Kulturnog centra.

Pokrovitelji festivala su Grad Novi Pazar i Kulturni centar.

E.Đulović


 

Napiši komentar: