Odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića

Cetvrtak , 2018-07-26 | 11:05:54
Viši sud u Beogradu odbio je kao neosnovan zahtev za rehabilitaciju premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića, saopšeno je danas.

Predlagači su u zahtevu tražili da se utvrdi da je Milan Nedić lišen slobode bez sudske odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga, da se poništi rešenje o konfiskaciji njegove imovine, kao i administrativne odluke komisija koje su ga proglasile odgovornim za ratne zločine.

Viši sud je saopštio da je protiv ovog rešenja dozvoljena žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića podneli su Srpski libertalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nedić je bio na čelu Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, a predlagači rehabilitacije su tokom postupka pokušavali da dokažu da on nije bio odgovoran za Holokaust u zemlji, osnivanje logora i masovna streljanja, niti da je prekršio medjunarodne konvencije koje su regulisale ponašanje premijera u okupiranoj zemlji.
 

Napiši komentar: