EU: Sprečiti davanje državljanstva kriminalcima

Utorak , 2018-08-07 | 11:13:07
Evropska komesarka za pravdu Vera Jurova kritikovala je praksu pojedinih članica koje daju "zlatne pasoše" bogatim ljudima izvan Unije i tražila da se više uradi kako bi se osiguralo da se državljanstvo ne daje kriminalcima.

Brisel tvrdi da bi državljanstvo trebalo dati samo u slučajevima gde postoji prirodna veza sa zemljom u pitanju, ali da je na pojedinačnim članicama kako će to raditi. Malta i Kipar su članice koje su najviše kritikovane.

Jurova je za nemački dnevnik Velt (Die Welt) rekla da davanje džavljanstva može biti "ozbiljan bezbednosni rizik" zato što omogućava prava poput slobode kretanja širom EU.
Ona je rekla da "neke zemlje moraju uraditi više tako da se državljanstvo ne dodeljuje kriminalcima koji žele da ugroze evropsku bezbednosti ili da se upuste u pranje novca", mada nije navela koje su zemlje problematične.

Jurova je rekla da će Evropska komisija u svakoj članici ispitati praksu davanje državljanstva ljudima poreklom izvan Unije.

Izveštaj o tom pitanju bi trebalo da bude podnesen na jesen, posle čega čć EU izdati nove, strože smernice u kojima će članice biti pozvane da se zajamči da kandidati za državljanstvo neće ugrožavati Uniju, rekla je Jurova.


 

Napiši komentar: