Suljević: Izgradnja toplane na biomasu na proleće

Utorak , 2018-08-07 | 14:03:45

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević najavio je danas da će, ukoliko sve bude po planu, izgradnja toplane na biomasu početi na proleće iduće godine i da će ona biti u funkciji naredne grejne sezone.


On je izjavio radiju Sto plus da veruje da će lokalna samouprava u narednih mesec dana postići dogovor o kupovini četiri parcele (10897/9, 10897/46, 10897/48 i 10897/49) ukupne površine oko 1,5 hektara od Holding kompanije “Raška”, koja je u stečaju.

“Istovremeno ćemo raditi i na izradi idejnog projekta i ostale dokumentacije kako bismo do kraja godine dobili građevinsku dozvolu. Nakon toga, očekujemo da Ministarstvo energetike i Kancelarija za javna ulaganja raspišu tender i izaberu izvođača radova koji bi na proleće sledeće godine moga da počne izgradnju. Radovi bi trebalo da traju pet ili šest meseci”, kazao je Suljević.

On je rekao da će, ukoliko radovi ne budu završeni do početka grejne sezone, stara toplana započeti grejanje, a da toplana na biomasu može kasnije biti priključena na toplovod.

Suljević je dodao da je studija o mogućnostima proširenja toplotnog konzuma pokazala da bi nova toplana na biomasu mogla da greje oko 170.000 kvadrata novih korisnika.

“Studija je pokazala da imamo dobar konzum, ali neiskorišćen. Veliki broj javnih ustanova u centru grada, poput Gradske uprave, pojedinih škola, vrtića, novoizgrađenih stambenih zgrada ili industrijskih postrojenja nije priključen na sistem daljinskog grejanja. Svima ćemo ponuditi ekonomski prihvatljivu cenu kako bi se, umesto izgradnje sopstvenih mini toplana, odlučili za priključenje na novi gradski toplovod”, istakao je Suljević.

On je naglasio da je do kašnjenja u realizaciji projekta došlo zbog smene vlasti na republičkom nivou, promena na čelu Ministarstva energetike, ali i u menadžmentu nemačke KfW banke koja kreditira ceo posao.

Ukupna vrednost izgradnje toplane na biomasu i toplovoda u Novom Pazaru je 3,6 miliona evra.

N. Kočović


 

Napiši komentar: