BNV: Promeniti nazive osam osnovnih škola

Utorak , 2018-08-07 | 14:53:55

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zatražilo je danas od direktora i školskih odbora osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju da, u skladu sa zakonom, donesu odluke o promeni naziva tih obrazovnih ustanova i pre nove školske godine upute zahtev Ministarstvu prosvete za dobijanje saglasnosti za te odluke.


U saopštenju BNV se navodi da se traži promena naziva škola koje je to Veće proglasilo obrazovnim ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji.

Prema predlozima BNV, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” trebalo bi da dobiju imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, Muhameda Hevaji Uskufija, Kulina bana, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Predlog novog imena za Osnovnu školu “Aleksa Đilas Bećo” u Tutinu je “Ferhad-beg Draga”, a “Aleksa Šantić” “Kadija Gluhavički”.

Nova imena u Prijepolju bi trebalo da dobiju škole “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković”, a prema predlogu, one bi trebalo da ponesu imena Murata efendije Šećeragića i Rifata Ramovića.

Akciju promene naziva ovih osam škola Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je i tokom 2014. godine, ali ona nije prihvaćena.

N. Kočović


 

  • user thumb
    Esko

    Kulin ban - prvi vladar Bosne

  • user thumb
    Posmatrac

    Kulina bana? Kakve veze ima Kulin ban sa BNV? Nidje veze

Napiši komentar: