Poljoprivredna kompanija Simplot dobila pravo na novu tehnologiju menjanja gena

Sreda , 2018-08-08 | 11:17:31
Multinacionalna poljoprivredna kompanija Simplot dobila je prava za novu tehnologiju menjanja gena zahvaljujući kojoj bi jednog dana poljoprivrednici mogli da imaju bogatije useve, a jagoda, krompir i avokado mogli duže da ostanu sveži.

Nova tehnologija CRISPR-Cas9 sistem je za izmenu gena i predstavlja revoluciju u molekularnoj biologiji, tačnije u genskoj tehnologiji, pošto je brza, znatno preciznija od drugih metoda i ima široku mogućnost primene.

Dok je tradicionalnim metodom potrebno dosta vremena za dobijanje odredjenih željenih karakteristika biljaka, navode naučnici, nova tehnologija ubrzava proces njihovog uzgajanja i štedi godine za razvijanje novih sorti koje su bezbedne kao i one nastale na klasičan način, prenosi Asošiejted pres.

Kompanija sa sedištem u saveznoj američkoj državi Ajdaho objavila je danas da je postigla sporazum s kompanijom Dau-Dipon (DowDuPont) i Institutom Broud Masačusetskog tehnološkog instituta i Univerziteta Harvard, koji razvijaju tu novu tehnologiju menjanja gena.

Simplot je prva poljoprivredna kompanija koja je dobila licencu za tehnologiju CRISPR-Cas9, a predstavnici firme su odbili da kažu koliko su platili za prava stečena u procesu čiji je cilj bio da se spreči neetičko korišćenje nove tehnologije.

Tehnologija omogućava naučnicima da vrše precizne promene u genomu živih organizama i ima široke mogućnosti primene u poboljšanju proizvodnje i kvaliteta biljne hrane.

Šef tehnološkog odseka u poljoprivrednom sektoru kompanije Dau-Dipon Nil Gaterson rekao je da je važno da se omogući "proizvodnja dovoljne količine hrane za devet ili deset milijardi ljudi koliko će ih biti na planeti za 30 godina".

Simplot je vodeći proizvodjač avokada, koji se uzgaja u Meksiku a prodaje u SAD, a kompanija je možda najpoznatija po uzgoju krompira.

Predstavnica Simplota Suzan Kolindž kazala je da tehnologija menjanja gena verovatno neće doneti nove sorte krompira još najmanje pet godina, a da će posle toga proći još vremena pre nego što počne njihova komercijalna eksploatacija.
 

Napiši komentar: