Održan prvi sastanak stalne radne grupe koja se bavi položajem advokata

Ponedeljak , 2018-08-13 | 23:21:42
U Advokatskoj komori Srbije danas je održan prvi sastanak stalne radne grupe, koju je osnovala ministarka pravde Nela Kuburović u cilju unapredjenja krivično-pravne zaštite advokata i sveobuhvatne analize položaja advokata,  saopšteno je iz ministarstva.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, radnu grupu čine i predstavnici advokature, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Vrhovnog kasacionog suda.

Članovi radne grupe informisani su o preduzetim radnjama  nadležnih državnih organa, a u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, navedeno je u saopštenju.

Iako je Republičko javno tužilaštvo početkom 2017. godine dostavilo Komori podatke o broju i fazi krivičnih predmeta u kojima su advokati nalaze u svojstvu oštećenih, članovi radne grupe usaglasili su se da će se ponovo obratiti tom tužilaštvu kako bi se upoznali sa najnovijim podacima.

Razmatrajući krivično-pravnu zaštitu advokata, ti podaci, istakli su članovi radne grupe, neophodni su kako bi se utvrdile moguće izmene postojećeg zakonodavnog okvira ili uvodjenje novih krivičnh dela.

Članovi radne grupe usvojili su i metodologiju budućeg rada i dogovorili da se sastanci održavaju kontiniurano na nedeljnom nivou.

Radna grupa osnovana je posle ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.
 

Napiši komentar: