Fehratović: Predlog BNV-a bi mogao biti obesmišljen

Sreda , 2018-08-15 | 15:17:47

Potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Fehratović rekao je danas da predlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o promeni naziva škola u Sandžaku predstavlja deo predizborne kampanje za nacionalne savete nacionalnih manjina i inicijativu koja se koristi u dnevno političke svrhe.


On je na konferenciji za novinare izrazio bojazan da bi na ovaj način ceo proces mogao biti obesmišljen.

“Vrlo je jasno da je taj zahtev došao u predvečerje izbora za BNV i bojim se da ono što kao bošnjački narod imamo pravo da dobijemo od obrazovnog sistema ne bude ugroženo. Mi kao većnici ne možemo da budemo protiv toga, ali ta inicijativa treba da bude pokrenuta od strane svih većnika i celokupnog bošnjačkog naroda”, rekao je Fehratović.

On je dodao i da BNV još uvek nije završilo proces obrazovanja na bosanskom jeziku i da je to prvo što treba da urade.

“Mi još uvek nemamo kvalitetne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku, nemamo domaću lektiru, a nisu urađene ni pripreme za učitelje i nastavnike. Kad sve to obavimo možemo da tražimo druge zahteve”, ocenio je Fehratović.

Prema predlozima BNV, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” trebalo bi da dobiju imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije Muhameda Hevaji Uskufija, Kulina bana, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Predlog novog imena za Osnovnu školu “Aleksa Đilas Bećo” u Tutinu je “Ferhad-beg Draga”, a “Aleksa Šantić” Kadija Gluhavički.

Nova imena u Prijepolju bi trebalo da dobiju škole “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković”, a prema predlogu, one bi trebalo da ponesu imena Murata efendije Šećeragića i Rifata Ramovića.

E.Đulović


 

Napiši komentar: