Bošnjačke partije učestvuju u izborima za BNV

Petak , 2018-08-17 | 14:02:13

Tri najuticajnije bošnjačke stranke, Sandžačka demokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP), učestvovaće u izbornom procesu predstojećih izbora za Nacionale savete nacionalnih manjina, saznaje radio Sto plus.


U razgovoru sa predstavnicima ove tri partije našem radiju je rečeno da je još uvek rano govoriti o detaljima i načinu njihovog učešća.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj kaže da će o tome odlučiti organi partije u narednom periodu, ali da veruje da će lista iza koje oni stanu odneti apsolutnu pobedu na ovim izborima.

“Ono što u ovom trenutku mogu da obećam jeste da ćemo sve svoje kapacitete staviti u svrhu obezbeđivanja da Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i dalje bude uz svoj narod i da ostane na koloseku koji obezbeđuje našu punu ravnopravnost, rešavanje statusa i drugih značajnih krucijalnih pitanja”, rekao je Škrijelj našem radiju.

On smatra da će posle ovih izbora Bošnajci dobiti instituciju koja će ići u smeru trajnog i održivog rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka.

“Srpske vlasti i institucije žele da BNV u narednom mandatu, a naričito u procesu ustavnih reformi, ne bude na strani Bošnjaka i da odustane od ranijih zahteva da Sandžak dobije visok stepen autonomije, da se reformiše zakonodavtsvo za manjinske narode, te da se reše zločini počinjeni nad Bošnjacima. Oni već imaju spremnog igrača kojeg će maksimalno podržati u nameri da BNV stave pod svoju kontrolu”, tvrdi Škrijelj.

Potpredsednik SPP Jahja Fehratović kaže da ova partija punim kapacitetom ulazi u izbornu kampanju za BNV.

“Punim kapacitetom ulazimo u izbornu kampanju za predstojeće izbore za naš nacionalni savet. O ostalim detaljima je za sada rano govoriti, ali će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena “, rekao je Fehratović.

Osnivač SDP Rasim Ljajić ranije je beogradskim medijima rekao da će njegova stranka na ovim izborima “podržati svakoga ko je protiv Muamera Zukorlića i da je to sasvim izvesna stvar”.

“Iako izbori za BNV nisu politički, borba se vodi kao da jesu, jer treba imati na umu da se za rad dobija novac i da je reč o oko 20 miliona dinara na godišnjem nivou“, rekao je Ljajić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je danas izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani 4. novembra.

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre njihovog održavanja, a za elektorske 30 dana.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: