Novi tender za aparat kojim se testiraju vozači na drogu

Ponedeljak , 2018-08-27 | 13:08:34

Gradska uprava Novog Pazara raspisala je treći tender za kupovinu aparata i ampula za detekciju psihoaktivnih supstanci u organizmu, koji će donirati saobraćajnoj policiji, saznaje radio Sto plus.


Tender je raspisan po nalogu Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara, a rok za podnošenje ponuda ističe u četvrtak, 30. avgusta, u podne.

Odbornici lokalnog parlamenta doneli su početkom godine odluku da za nabavku ovog uređaja, kojim će policija moći da testira vozače na prisustvo droge, iz gradske kase bude izdvojeno milion dinara, a ovaj novac prikupljen je naplatom kazni za saobraćajne prekršaje.

Naš radio saznaje da na prvom tenderu, koji je raspisan u martu ove godine, nije bilo zainteresovanih ponuđača, dok se na drugom, dva meseca kasnije, javila jedna firma čija je ponuda bile veća od predviđenih novčanih sredstava.

Tenderskom dokumentacijom je predviđeno da analizator ima mogućnosti da, za manje od 10 minuta, iz pljuvačke vozača detektuje prisustvo najmanje sedam grupa narkotika i to opijata, kokaina, amfetamina, metamfetamina, metadona, thc i benzodijazepina.

Aparat će posedovati memoriju od najmanje 500 merenja, mogućnost unošenja podataka o testiranoj osobi i štampanje rezultata na licu mesta.

Kako je ranije pisao naš radio, Policijska uprava u Novom Pazaru ne poseduje ovakvu opremu, a za testiranje prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu vozača koristili su uređaj koji su pozajmljivali od kolega iz Čačka.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: