Vulin: Vojska Srbije nije okupatorska u Novom Pazaru

Sreda , 2018-09-19 | 15:04:35

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Vojska Srbije nije okupatorska u Novom Pazaru i pozvao Bošnjake da se prijave u vojsku u kojoj su im, kako je ocenio, verska i druga prava zagarantovana.


On je obišao pripadnike Druge brigade u kasarni “Rifat Burdžević Tršo” u ovom gradu, u kojoj su nedavno izgrađeni objekti za smeštaj borbenih vozila, ali i obezbeđen prostor za obavljanje verskih dužnosti muslimana i pravoslavnih hrišćana.

“Druga brigada Vojske Srbije je deo ove zajednice, ona nije okupatorska vojska, ona je izrasla iz ovog naroda i zbog ovog naroda. Pozivam Bošnjake da se prijave u svoju vojsku i da čuvaju svoju jedinu domovinu, našu zajedničku Srbiju”, kazao je Vulin.

Ministar je poručio da se ne sme dozvoliti da pojedinci, zarad jeftinih političkih poena, prave podele između Srba i Bošnjaka.

Komentarišući izjavu predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o tome da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o miru, a istovremeno se naoružava, Vulin je istakao da bi Izetbegović prvo trebalo da odgovori ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici pre dve godine.

“Izetbegović ne bi trebalo da komentariše opremanje Vojske Srbije. On nema pravo da komentariše ono što se dešava unutar Srbije, kao što se mi uzdržavamo da komentarišemo unutrašnje političke odnose u BiH, iako je Srbija čuvar dejtonske Bosne”, dodao je Vulin.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da lokalna samouprava ima veoma dobru saradnju sa Vojskom Srbije koja je, kako je izjavio, pomagala stanovnicima ovog kraja u trenucima elementarnih nepogoda.

“Drago mi je i što sam video da pripadnici različitih verskih pripadnosti u kasarni imaju posebne prostorije za obavljanje verskih dužnosti. Takođe, drago mi je i što je Vojska Srbije omogućila zastavniku Elviru Smailagiću da ode na Hadž”, rekao je Biševac.

U obilasku kasarne “Rifat Burdžević Tršo” bili su i komandant Druge brigade kopnene vojske Željko Kuzmanović, kao i načelnik Raškog okruga Nebojša Simović.

N. Kočović


 

Napiši komentar: