Škrijelj: Sprovođenjem ustavnih reformi do statusa naroda Bošnjacima

Ponedeljak , 2018-10-08 | 12:26:44

Kandidat za većnika sa izborne liste „Samoopredjeljenje“ Ahmedin Škrijelj rekao je danas da njihov program predstavlja odgovor na ključne statusne, nacionalne i političke probleme, izazove i potrebe Bošnjaka u Srbiji.


On je na konferenciji za novinare rekao da im je cilj rešavanje statusnog pitanja bošnjačkog naroda, ravnopravnost i unapređenje trenutnog položaja, kao i rešavanje statusa i položaja Sandžaka.

„Ustav SFRJ iz 1974. godine Bošnjacima je priznao status konstitutivnog i ravnopravnog naroda sa ostalim narodima u tadašnjoj državi. Međutim, protivno našoj volji i bez našeg pristanka, ta država je razbijena, a Bošnjacima u Srbiji i dan danas nije vraćeno ranije stečeno pravo naroda. Jedan od naših programskih ciljeva je sprovođenje ustavnih reformi sa ciljem da se Bošnjacima, Ustavom Republike Srbije utvrdi status konstitutivnog naroda“, rekao je Škrijelj.

On je istakao da je sprovođenje ustavnih reformi nužan proces kroz koji Srbija mora da prođe, ukoliko želi da se postane uređena država zasnovana na vladavini prava u kojoj su svi građani jednaki bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

„Bošnjaci su autohton narod na prostoru Sandžaka i predstavljaju deo jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i drugih država nastalih raspadom SFRJ“, rekao je Škrijelj.

On je čestitao Stranci demokrtske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine na izbornoj pobedi na jučerašnjim izborima, navodeći da je to snažna poruka Bošnjacima u Sandžaku da je rešavanje njihovog statusa i položaja došlo na dnevni red, te da će se to pitanje rešavati kroz dijaloge Bosne i Srbije, kao i Srba i Bošnjaka.

Republička izborna komisija (RIK) do sada je za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine proglasila liste „Samoopredeljenje- dr Sulejman Ugljanin“, „Matica bošnjačka- akademik Muamer Zukorlić muftija“ i „Vakat je- prof.dr Sait Kačapor".

Rok za podnošenje izbornih lista je do 19. oktobra u ponoć, a izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji biće održani 4. novembra.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: