Džudžo: Unapredićemo već zaokruženu nastavu na bosanskom

Petak , 2018-10-12 | 12:15:13

Aktuelni potpredsednik i kandidat na listi "Samoopredeljenje" na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće Esad Džudžo ocenio je danas da je zaokruživanje nastave na bosanskom jeziku u školama jedan od dosadašnjih najvećih uspeha tog manjinskog organa.


On je u intervjuu za Sto plus radio ukazao na konstantne višegodišnje opstrukcije procesa, otpore i strahovanja, čak i među samim pripadnicima te manjinske zajednice u Srbiji.

“Tokom svega četiri godine uspeli smo da zaokružimo nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a ove školske godine smo otvorili celokupnu nastavu i u prvom razredu osnovne škole u Brodarevu kod Prijepolja“, naglasio je Džudžo.

Prema njegovim rečima, prethodnih godina BNV je istovremeno radilo na popularizaciji tog modela nastave, izradi udžbenika i obuci nastavnika za izvodjenje nastave.

“Rezultat je kompletna nastava na bosanskom, koju pohadja oko 80 odsto bošnjačke dece u tri sandžačke opštine”, rekao je.

On ne negira manjkavosti tokom iplementacije modela nastave, ali ih smatra i “dečijim bolestima” koje prate tako komplikovane procese.

Kandidat na listi "Samoopredeljenje" smatra da nedavne izmene zakonskih rešenja predstavljaju šansu za poboljšanja i uklanjanje manjkavosti u aktuelnim udžbenicima.

„Sledeći korak je stalno usavršavanje nastavnika u svim programima“, naglasio je Džudžo.


 

Napiši komentar: