Zukorlić: Spoj kulture prošlosti, sadašnjosti i mosta prema budućnosti

Subota , 2018-10-20 | 10:47:29

Nosilac liste “Za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo” Muamer Zukorlić ocenio je danas da je trenutni problem očuvanja kulturnog identiteta Bošnjaka partikularno posmatranje nematerijalne kulture i istorijskih objekata u vezi sa pripadnicima te manjinske zajednice.


“Zbog toga je unutar četiri oblasti iz nadležnosti BNV (obrazovanje, jezik, kultura i informisanje) kultura najvažniji segment naše izborne liste”, rekao je Zukorlić za Sto plus radio.

On je ocenio da se vrednost svake nacije valorizuje stepenom kulturnih dostignuća.

Zukorlić je pojasnio da se izborni program liste zasniva na ponudi očuvanja nematerijalne kulture i restauracije spomenika kroz spoj kulture prošlosti, sadašnjosti i mosta prema budućnosti.

„Mislimo da će takav pristup dati veliki zamah i osveženje i stvoriti energiju koja će kulturu dati ono mesto kojoj joj pripada. Tako ćemo, pored elitističke kulture, vratiti i unaprediti svest o kulturi i kod običnih građana“, rekao je zukorlić.

On je kao jedan od velikih zadataka budućeg BNV naglasio nepoznavanje bošnjačke kulture „čak i kulturne i političke elite većinskig naroda u Srbiji“, koja Novi Pazar najčešće vidi samo kao grad ćevapa i mantija.

„Sredstva Veća su u prošlosti trošena na putovanja i reprezantaciju, a mogle su biti urađene monografije o Sandžaku, odnosno konkretni projekti za prezentaciju sandžačke kulture“, izjavio je nosilac liste “Za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo” na predstojećim izborima.


 

Napiši komentar: