Fijuljanin: Obezbediti kvalitetno informisanje na bosanskom jeziku

Sreda , 2018-10-24 | 11:44:39

Kandidat za većnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) sa liste “Samoopredjeljenje” Muhedin Fijuljanin rekao je da će se ta lista zalagati za obezbeđivanje informisanja na bosanskom jeziku, kao i za adekvatnu zastupljenost Bošnjaka u programskim sadržajima svih televizijskih stanica.


On je u intervjuuu za Sto plus radio kazao da izuzev nekoliko portala Bošnjaci u Srbiji nemaju medije koji bi objektivno informisali javnost o svim dešavanjima u toj nacionalnoj zajednici.

“Informisanje u Srbiji je u veoma lošem stanju i mi smo tu oblast posebno uništili na lokalnom nivou, pa je čast izuzecima to postalo čist biznis. Zato je naš cilj da na tom polju učinimo puno kako bi se poboljšao kvalitet i nivo informisanja Bošnjaka, ali i svih ostalih građana”, rekao je Fijuljanin.

On je dodao da je cilj ove liste i da se obezbedi informisanje pripadnika svih ostalih naroda u Srbiji o svim bitnim dešavanjima u bošnjačkom nacionalnom korpusu.

“Mi ne želimo da budemo autarhična zajednica koja će se samoinformisati već želimo da kroz međusobno informisanje razvijemo i kulturu dijaloga”, dodao je Filjuljanin.

On je istakao da javni servis Srbije (RTS), treba da bude servis svih građana i da na njemu treba emitovati posebne emisije na bosanskom jeziku koje će afirmisati identitet Bošnjaka i biti most povezivanja i upoznavanja Bošnjaka od strane drugih.

“Na javnom servisu Bošnjaci treba da imaju adekvatan prostor jer su veoma malo zastupljeni i najčešće je to na nivou određenih stereotipa, predrasuda ili senzacija. Mi nemamo pristup medijima a oni su ti koji treba da podstaknu očuvanje identiteta i međusobno upoznavanje i zbližavanje različitih kultura.Naš programski cilj je da formiramo redakciju na bosanskom jeziku pri RTS-u, al i obezbedimo bar jedan štampani medij na tom jeziku”, dodao je Fijuljanin.

Izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji zakazani su za 4. novembar.

E.Đulović


 

Napiši komentar: