Zukorlić: RTS da bude i javni servis Bošnjaka

Sreda , 2018-10-24 | 13:06:33

Nosilac liste “Za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo” Muamer Zukorlić izjavio je danas da će se oni, ukoliko pobede na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), zalagati za to da “Radio televizija Srbije (RTS) postane i javni servis Bošnjaka”.


On je radiju Sto plus rekao da se RTS trenutno ne ponaša kao javni servis građana, a da je to vidljivo tokom predizborne kampanje za BNV koju taj medij, kako je kazao, uopšte ne prati.

“Bošnjaci moraju biti zastupljeni na javnom servisu, moraju imati posebne emisije, kako na bosanskom jeziku, tako i emisije u kojima će biti predstavljena njihova kulturna baština. Nedostatak informisanja na maternjem jeziku vas stavlja u drugi plan, diskriminiše vas u oblasti prava upotrebe jezika”, rekao je Zukorlić.

Lider Stranke pravde i pomirenja je ocenio da su informisanje na bosanskom jeziku i informisanje o Bošnjacima u Srbii podjednako važne teme i da niti jednoj ne treba davati prednost.

Zukorlić je naveo i da će se njegova lista zalagati za “osnivanje bošnjačke televizije sa nacionalnom frekvencijom”.

On je istakao i da je neophodno raditi na unapređenju kulture komuniciranja u Sandžaku, kao i vraćanju digniteta novinarskoj profesiji koja je u ovom kraju posebno urušena.

N. Kočović


 

Napiši komentar: