Kreativna industrija u Srbiji učestvuje sa sedam odsto u BDP-u

Petak , 2018-10-26 | 14:01:02
Kreativna industrija u Srbiji učestvuje sa sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava na desetine hiljada ljudi, a Beograd postaje važna tačka na mapi te privredne grane, rečeno je na skupu marketinških stručnjaka.

Razgovor o budućnosti kreativne industrije okupio je u Beogradu vodeća imena iz sveta marketinga koji posluju u okviru evropskih i američkih McCann agencija.

Razmatrani su izazovi koje pred marketing stavlja ubrzani tehnološki napredak, kao i uticaj lokalnih kultura na kampanje brendova.

Osnivač I&F McCann Grupe Srdjan Šaper je rekao da je digitalizacija kreativnoj industriji dala dodatni zamah i važna je za razvoj celog regiona.

"Kada govorimo o budućnosti marketinga, ona je tamo gde i prošlost – u kreativnosti. Što ideje budu bolje, odnosno ukoliko pokreću emocije, to će i kampanje biti bolje", rekao je Šaper.

Predsednica zadužena za vodjenje globalnih klijenata iz McCann Worldgroup Njujork, Nanet Dufor, rekla je da je za efeknu marketinčku kampanju važno razumevanje lokalnih kultura i uloge brenda.

"Lokalni pristup i lokalno znanje postaju sve značajniji i globalni brendovi konstantno razmišljaju o tome kako da svoju poruku učine dovoljno vidljivom na lokalnim tržištima", kazao je direktor McCann Worldgroup Mark Lund.

Govoreći o budućnosti marketinga on je istakao da gradjani postaju informisaniji jer žive u doba podataka, ali da je potrebno znanje i snaga da se ti podaci obrade.

"Mislim da će podaci ojačati, a ne zameniti ljudsku empatiju i kreativnost. Brendovi su nam važni jer predstavljaju set vrednosti koje želimo da delimo i učinimo ih delom našeg života", rekao je Lund.


 

Napiši komentar: