Muzej u Damasku otvoren posle šest godina

Nedelja , 2018-10-28 | 21:57:30
Sirijske vlasti su danas otvorile muzej u Damasku koji je bio zatvoren šest godina zbog gradjanskog rata u toj zemlji, javila je agencija Frans pres.

Velika dvokrilna vrata danas su prvi put od 2012. godine ponovo otvorena za posetioce.

Eksponati danas izloženi potiču iz raznih perioda, od praistorije do islamske ere, izjavio je generalni direktor ureda za antikvitete Ahmad Dib i dodao da je danas otvoreno jedno krilo muzeja u nadi da će uskoro biti otvoreno celo zdanje.

Narodni muzej otvoren 1920. godine nalazi se u centru Damaska a zatvoren je godinu dana od početka rata 2011. godine. Zdanje je poštedjeno od bombardovanja ali je bilo meta pobunjeničke vatre, rekao je Dib.

Mnogi eksponati su izneti iz muzeja iz straha od bombardovanja i pljačke.

Sirija ima više od 700 arheoloških nalazišta, medju kojima su mnogi uništeni, oštećeni ili opljačkani od početka sukoba. Najpoznatije oštećeno nalazište je Palmira, koja je na spisku svetske kulturne baštine.

Palmira, "Nevesta pustinje", poznata je po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih gradjevina.


 

Napiši komentar: