Rezultati male mature ispod republičkog proseka

Sreda , 2018-10-31 | 13:26:03

Nakon nekoliko godina tokom kojih su na završnom ispitu ostvarivali rezultate znatno iznad republičkog proseka, učenici iz Novog Pazara su na poslednjoj maloj maturi bili u grupi onih koji su najslabije uradili testove, pokazuje izveštaj Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.


Prema tom izveštaju, u koji je radio Sto plus imao uvid, učenici iz Novog Pazara su ostvarili rezultate ispod republičkog proseka na sva tri testa, s tim što su nešto više bodova imali na kombinovanom testu.

Maturanti u Srbiji su prosečno imali 12,6 bodova na kombinovanom testu, 12 na testu iz maternjeg jezika, a 10 iz matematike.

Izveštaj Zavoda pokazuje i da skoro svaki peti vukovac iz Novog Pazara na maloj maturi nije uspeo da sakupi ni prosečan broj bodova sa republičkog nivoa, a podaci Ministarstva prosvete da je gotovo svaki sedmi učenik osmog razreda u prošloj školskoj godini u ovom gradu bio vukovac, a u OŠ “Bratstvo” svaki četvrti.

Iako je od 167 osmaka bilo 46 vukovaca, maturanti OŠ “Bratstvo” su ostvarili prosečno 6,4 boda na testu iz matematike, osam iz maternjeg jezika, a 9,3 na kombinovanom testu.

Najviše bodova na maloj maturi imali su učenici OŠ “Stefan Nemanja” koji su na testu iz matematike prosečno sakupili 6,3 boda, maternjeg jezika 7,8 bodova, a kombinovanom 10,7 bodova.

Najslabije rezultate u Novom Pazaru ostvarili su učenici OŠ “Ćamil Sijarić” koji su iz matematike imali prosečno tek nešto više od tri boda, na kombinovanom testu 4,7 bodova, a maternjeg jezika manje od pet bodova.

N. Kočović


 

Napiši komentar: