Zukorlić: Bošnjaci jedni drugima nisu dušmani

Sreda , 2018-10-31 | 23:26:19

Nosilac liste „Matica bošnjačka“ na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno nacionalno vijeće (BNV) Muamer Zukorlić pozvao je večeras u Novom Pazaru Bošnjake da zakopaju “dušmanske sekire i spuste dušmanske zastave” i pokažu dobrotu i nesebičnost prema komšijama iz drugih stranaka i lista.


On je na završnom predizbornom skupu ove liste na Gradskom trgu rekao da sve uvredljive reči treba da utihnu, jer je to verska, nacionalna i moralna obaveza svih Bošnjaka.

„Pokažimo u narednim danima dobrotu i nesebičnost prema komšijama iz drugih stranaka i lista, za koje nekada mislimo da su dušmanske. Ne nisu, ne postoje dušmanski Bošnjaci, samo konkuretni i protovnici. Mi jedni drugima ne možemo biti dušmani nikada, pa makar to tako izgledalo“, rekao je Zukorlić, koji i lider i narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP).

On je istakao da je Sandžaku potreban ambijent u kome neće više biti svadje, a da jedina podela bude na dobre i loše ljude.

„Treba nam Sandžak sa nacionalnim bošnjačkim jedinstvom, gde se nećemo deliti na čaršijske i seljake, jer smo mi svi jedno, braća, od jednog čoveka i jedne žene stvoreni, nema razlike madju nama. Oni koji nas dele po ovoj ili onoj osnovi su najlošiji deo našeg naroda, oni moraju u začelje kolone“, rekao je Zukorlić.

Dodao je da će pobeda ove liste na izborima značiti pobedu svih Bošnjaka, ali i svih gradjana Sandžaka, pa i Srbije, ma koje nacionalnosti bili.

„Pobedom naše liste Srbija i Bosna će dobiti pravog i iskrenog posrednika, koji ne mrzi državu u kojoj živi, a koji je svestan svoje matice. Ubedićemo srpsku elitu da stavi tačku na destrukciju Bosne, da shvate da je u intersu Srbije čvrsta, jaka i celovita Bosna. Mi se ne bojimo da sedimo ni sa kim, videli ste da kulturno i bez psovki razgovaramo u Beogradu i sa nacionalistima i sa osudjenim ratnim zločincima. U razgovoru sa njima ja predstavljam vas i sebe i ono što nosim u grudima svojim a to su naše bošnjačke vrednosti“, rekao je Zukorlić.

Rekao je i da je centralna figura programa ove liste slobodan i dostojanstven čovek, kojeg niko neće ucenjivati jer pripada dugoj partiji, da bi dobio posao, i koji će biti ponosan jer pripada bošnjačkom narodu.

„Ovim pobednilčkim pohodom ćemo dokazati da je moguće biti faktor pomirenja: pomirenja unutar porodica, medju partijama, komšijama, pojedinačno, ali i medju Srbima i Bošnjacima, medju državama regiona. Bošnjaci su jedini narod koji je nakon raspada Jugoslavije ostao u značajnim brojkama da živi u svim republikama koje su nastale. To znači da smo raspad te države platili najskuplje i tokom rata, a i činjenicom da smo tako razdvojeni. Zato ćemo ostati dosledni putu evropskih integracija, jer je to šansa da gubljenjem značaja granica mi ponovo budemo zajedno i u prilici da se medjusobno povezujemo i budemo nacionalno jedinstveni“, rekao je Zukorlić.

On je istakao da su Bošnjaci kroz istoriju bili faktor koji je uvek stajao na strani dobra, uprkos svim stradanjima u brojnim ratovima i raznim drugim progonima i pritiscima koji su dovodili do brojnih i masovnih iseljavanja.

„Buduće BNV, na čelu sa Maticom bošnjačkom, biće uvek na strani istine, na strani pravde, pomirenja, čoveka, pojedinca, porodice, zajednice i celog naroda. Bošnjaci su svesni da je došao trenutak da otvore novu stranicu, stranicu slobode, iskrenosti prema sebi, porodoci, zajednici i Bogu“, rekao je Zukorlić.

Skup su obezbedjivale jake policijske snage, jer su gotovo u isto vreme predstavnici liste „Vakat je“ održavali završni skup u Kulturnom centru u Novom Pazaru, samo par stotina metara udaljenom od Gradskog trga.

U poseban birački spisak upisano je 103.492 Bošnjaka, koji u nedelju, 4. novembra, imaju pravo glasa na izborima za novi saziv BNV.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Sandzo

    Aferim Muftija

  • user thumb
    Aga

    Pocinjem da te cijenim gospodine Zukorliću

Napiši komentar: