Medjunarodni džez festival u Parizu

Cetvrtak , 2018-11-01 | 12:46:44
U Parizu do 30. novembra traje 16. Džez festival stranih kulturnih instituta "Jazzycolors", saopštio je večeras Forum stranih kulturnih centara Pariza.

Na Festivalu je ove godine 20 stranih kulturnih centara i instituta s ciljem da predstave najbolje džez ansamble svojih zemalja i predstave svoj rad.

Festival otvoren sinoć, postoji od 2003. godine i organizuje ga FICEP - Forum stranih kulturnih centara Pariza, koji okuplja svih 55 stranih kulturnih centara u glavnom gradu Francuske.

"Jazzycolors" je nastao na inicijativu Kulturnog centra Češke Republike i izrastao u "ozbiljan međunarodni festival vrhunskog kvaliteta" na kojem se predstavljaju najbolji umetnici, piše u saopštenju.Jedan od principa festivala je da se koncerti održavaju u samim kulturnim centrima i da se preko razmene muzičara koji učestvuju na festivalu, razmenjuje i publika medju centrima. Partneri festivala su Ministarstvo kulture Francuske, Uprava grada Pariza, radio stanica TSF JAZZ, portal Citizen Jazz i drugi.Od 2008. godine, "zaštitno lice i kum Festivala" je džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, "jedan od najpoznatijih muzičara iz Srbije na evropskoj i svetskoj džez sceni" - piše FICEP.Zulfikarpašić je dobitnik niza priznanja, a najnovije je nagrada za najboljeg džez izvođača 2017. godine, koju mu je dodelio Društvo za zaštitu autorskih prava "SACEM".Bojan Zulfikarpašić je otvorio festival "Jazzycolors" u utorak koncertom u Kulturnom centru belgijske pokrajine Valonije. Na koncertu je premijerno predstavio svoje nove kompozicije u saradnji s basistom Bastienom Buržerom i bubnjarem i violončelistom Pjerom Fransoa Dufurom.Festival se, do 30. novembra, pored prostorija deset stranih kulturnih centara u Parizu, održava i u Nacionalnom Arhivu Francuske i Fondaciji "Hajnrih Hajne".
 

Napiši komentar: