Imamović: Premijerka da se izvini Ugljaninu

Cetvrtak , 2018-11-08 | 14:50:16

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enis Imamović zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić da se izvini javno svim Bošnjacima, zbog izjave o predsedniku te stranke Sulejmanu Ugljaninu za koga je rekla da treba da ide na lečenje i pozvao je da pogleda šta je tačno Sulejman Ugljanin govorio.


"Šta možemo očekivati od režima u kome premijerka u svoj njenoj nebitnosti na ozbiljnu konstataciju jednog manjinskog lidera odgovara rečnikom koji nije ni za ulicu. Ja od nje tražim javno izvinjenje svim Bošnjacima i da pre toga pogleda šta je tačno Sulejman govorio", rekao je Imamović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Imamović je izjavio da Sulejman Ugljanin nije državu Srbiju proglasio fašističkom, nego paralelne državne strukture, koje žele državu u kojoj nema mesta za druge i drugačije.

"Upravo te paralelne strukture koje su zadužene da svojim delovanjem ovu državu proglase srpskom u kojoj neće biti mesta za druge i drugačije mi nazivamo faštističkim strukturama, a ne državu Srbiju", rekao je Imamović.

On je kazao da su proteklih dana u javnosti tumačili izjave Ugljanina i spinovali kako njima treba i odgovara, a činjenica je da su nad Bošnjacima Sandžaka 90ih godina počinjeni zločini koji su, kako je istakao, "defakto motivisani fašizmom od strane tadašnjeg režima".

"Dobar deo tadašnjeg režima čini i današnji državni vrh Srbije i njihove paralelne strukture", dodao je Imamović.

On je kazao da su Bošnjaci narod nad kojim je počinjen genocid i da žive u zemlji koja je pred Medjunarodnim sudom pravde proglašena krivom, jer nije učinile sve da spreči taj genocid i da se danas i pored toga veličaju zločini i zločinci koji su taj genocid počinili.

"Za nas jesu fašizam, zločini u Sjeverinu, u Štrpcima, granatiranje sela Kukurovići, masovne otmice, privodjenja, maltretiranja od strane policije u Sandžaku devedestih godina, za nas jesu fašizam skandiranje 'Oj Pazaru novi Vukovaru' i 'Nož, žica, Srebrenica' za koji još niko nije odgovarao, kao i paljenje Bajrakli džamiju u centru Beograd i to sve pod zaštitom države i paralelnih državnih struktura", naveo je Imamović.

On je kazao da Bošnjaci žive u zemlji u kojoj je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić izjavljivao da će "za jednog Srbina ubiti 100 muslimana, a koji do danas za to nije izrazio nikakvo kajanje".

Imamović je rekao i da u Skupšini Srbije sedi ratni zločinac Vojislav Šešelj, i poslanica Vjerica Radeta takodje iz Srpske radikalne stranke, koja ima poternicu Haškog tribunala i koja bez ikakve kazne i osude vredja žrtve genocida i njihove porodice.

"A videli smo i kako Maja (Gojković) reaguje kada neko zatraži i da se raspravlja o njihovoj smeni. Danas takvi ljudi daju sebi za pravo da oni u Sandžaku odredjuju ko će s kim formirati Bošnjačko nacionalno veće i na najgrublji način tako vrše pritisak i ucene na bošnjačke intelektualce prvenstveno sa liste 'Vakat je'", kazao je Imamović.

On je istakao da je Srbiji preko potreban zakon o lustraciji da se pročiste sve njene tajne i javne službe, da se ujednači nacionalna struktura i da se tek onda govori o izgradnji demokratske, evropske zemlja, u kojoj su svi gradjani jednaki i u kojoj nećete biti progonjeni zbog drugačijeg mišljenja.

On je kazao da on i još jedan poslaniki SDA nisu želeli prethodnih dana da učestvuju u raspravi u parlmentu tokom koje je napadan Ugljanin jer nisu želeli da daju legitimitet takvom načinu rasprave.

"Mnogi u ovoj skupštini su imali priliku da pokažu koliko su daleko spremni da idu u svojoj mržnji očigledno nezadovoljni rezultatom izbora za Bošnjačko nacionalono veće, na kojima je kandidat SNS i SRS Muamer Zurkolić izgubio, a onda su režimski poslanici i neki nazovi opozicioni pokušali ucenama da prekrajaju izbornu volju Bošnjaka i nametnu Bošnjacima svog kandidata, koji je izgubio na izborima gde je 70 odsto Bošnjaka reklo da ga ne želi", kazao je Imamović.

On je rekao i da je aktuelna vlast tokom predizborne kampanje za nacionalne savete tolerisala napad Zukorlića na odbornike i pokušaj rušenja najviše gradske istitucije u Novom Pazaru, da su tolerisali i rušenje Arap džamije, koju je bez ikakvog plana i dozvole i rezona srušio mimo odluke Zavoda za zaštitu spomenika.

On je istakao da zbog svega toga snažno podržavaju obraćanje gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u Strazburu pred telom Saveta Evrope, o ucenama i pritiscima SNS tamo gde oni nisu na vlasti i u kojima, kakao je dodao, učestvuju i pojedini osudjeni ratni zločinci.

Imamović je pozvao predstavnike Saveta Evrope da prilikom posete Srbiji posete i Sandžak kakao bi ih podrobnije upoznali sa okolnostima u kojima danas žive Bošnjaci u tom regionu.

On je kazao da je Ugljanin i dok je bio deo Vlade Srbije govorio o problemima sa kojima se Bošnjaci suočavaju, ali i za to nije bilo sluha i da zato i nisu deo vlade.

Brnabićeva je ranije izjavila da se ne plaši izjava lidera SDA Sulejmana Ugljanina kao i da je Srbija od njega "navikla na raznorazne izjave".

Ona je rekla da su za Ugljanina nadležne institucije, kako pravne tako i zdravstvene i da se ona time neće baviti.


 

  • user thumb
    Neko i Niko

    Da se izvini i da svog predsednika povede hitno u prvu nadležnu zdravstveno- kaznenu instituciju.To postoji.

Napiši komentar: