Apelacioni sud potvrdio: Vesna Pešić i Peščanik povredili čast i ugled Stefanoviću

Cetvrtak , 2018-11-15 | 21:36:41
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda kojom su sociološkinja Vesna Pešić i urednice portala Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, povredile čast i ugled ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i naložio im da mu isplate 150.000 dinara sa zateznom kamatom, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Prema presudi, one treba da solidarno plate i troškove parničnog postupka od 93.100 dinara.

U prethodnom postupku Viši sud naložio je da se Stefanoviću isplati 200.000 sa zateznom kamatom, kao i troškovi parničnog postupka od oko 95.000 dinara.

Stefanović je tužio Vesnu Pešić, urednice portala Peščanik Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković, kao i sam portal, zbog kolumne Vesne Pešić "Dosoljavanje" iz maja 2016. godine, u kojem se govori o slučaju Savamala, kada su nepoznate osobe bagerima srušile više objekata, a policija se nije odazvala na pozive gradjana.

Po nalazu Apelacionog suda, prvostepeni sud pravilno je zaključio da "nisu svi vidovi saopštavanja sadržine ideje i mišljenja obuhvaćeni slobodom izražavanja, jer sloboda izražavanja ne sme da bude suprotna svojoj svrsi".

Apelacioni sud je u presudi naveo da delovi teksta ne doprinose javnoj raspravi o dogadjajima u Savamali i nisu usmerena na rešenje problema, već na vredjanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je "tužilac okarakterisan kao neko ko je 'najgluplji' čija je 'glupost' nenadmašna"."Takvim kvalifikacijama vredja se dostojanstvo tužioca", piše u presudi.

Stefanović je podneo tužbu u julu 2016. godine, a glavna rasprava počela je 27. aprila ove godine.
Početak glavne rasprave bio je prvi put zakazan za 5. maj 2017, ali je odlagan i pomeran skoro deset puta.

Poslednje ročište održano je 10. jula, a prvostepena presuda Višeg suda stranama u postupku dostavljena je početkom avgusta, posle čega su se tuženi žalili Apelacionom sudu.


 

Napiši komentar: