Sjenica i Raška potpisale sporazum o saradnji u borbi protiv korupcije

Petak , 2018-11-16 | 14:07:07

Predstavnici opština Sjenica i Raška potpisali su danas sporazume sa direktorom Misije USAID u Srbiji Majkom de la Rosom u oblasti smanjenja korupcije kroz jačanje transparentnosti, odgovornosti i učešću gradjana u donošenju odluka.


Osim njih, ovaj projekat USAID-a koji će trajati četiri godine i čija vrednost iznosi 8,5 miliona dolara, potpisali su i predstavnici Šapca, Vranja, Sombora, Vrnjačke Banje, i Dimitrovgrada.

Direktor USAID-a ocenio je da je borba protiv korupcije značajna za gradjane, ali i da je to od "vitalnog značenja" u procesu pristupanja EU.

"Nadam se da će u naredne četiri godine ovo partnerstvo doneti dobrobit svima u Srbiji. Lokalne vlasti će imati divnu priliku da unaprede poverenje gradjana i kvalitet usluga koje im pružaju", rekao je on.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je u Srbiji počela da se sprovodi reforma javne usprave i naveo da je 2014. doneta strategija koja treba da omogući bolji kvalitet usluga.

"Pozivam sve opštine da maksimalno iskoriste ovu podršku, ulože napor za promene, jer jedino na taj način reformisana administracija može postati efikasan, brz, ljubazan servis gradjana i privrede", rekao je Ružić.

Projekat USAID-a podrazumeva i unapredjivanja rada nezavisnih institucija, kao što su Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije, ali i tužioci koji treba da kontrolišu rad jedinica lokalne samouprave.

Sedam jedinica lokalne samouprave - Šabac, Vranje, Sombor, Vrnjačka Banja, Sjenica, Raška i Dmitrovgrad izabrano je u junu, a najavljeno je da će se u projekat uključiti nove opštine i gradovi kako bi se naučile dobrom upravljanju.


 

Napiši komentar: