Glavni urbanista: Bedem propada zbog nesavesnosti određenih ljudi

Ponedeljak , 2018-12-24 | 15:09:24

Glavni urbanista u lokalnoj samoupravi Novog Pazara Elvir Hamidović rekao je danas da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ne dozvoljava sanaciju južnog Bedema Novopazarske tvrđave dok se ne ispita uzrok njegovog urušavanja.


On je radiju Sto plus rekao da su iz ove ustanove još početkom godine poslali obaveštenje direktoru DOO “Lipa” Ćerimu Šemsoviću, u čijem vlasništvu je i ugostiteljski objekat na Bedemu, da prestane sa radom da bi se mogao ispitati uzrok urušavanja.

“Oni su ukazali i na nezakonito sagrađenu nadstrešnicu na ovom objektu, međutim do iseljenja iz ovog objekta još uvek nije došlo. I ja sam razgovarao sa Šemsovićem i predočio mu sve opasnosti, koje on zakupcu objekta takođe treba da objasni“, rekao je Hamidović.

Arhitekta Tarik Brunčević apelovao je prošle nedelje na nadležne da što hitnije privremenom konstrukcijom ojačaju Bedem, čime se može zaustaviti njegovo dalje obrušavanje, dok se ne počne sa njegovom obnovom.

On je tada našem radiju rekao i da je potrebno ukloniti i montažni objekat na ovom Bedemu, jer ga on dodatno opterećuje svojom težinom.

Hamidović se zahvalio Brunčeviću na reakciji, ocenivši je kao pozitivan gest, uz ocenu da je žalosno da ovakav kulturno istorijski spomenik propada zbog nesavesnosti određenih ljudi.

“Gradska uprava je još pre tri godine, kada je krenulo urušavanje, reagovala i obratila se nadležnim institucijama, kada nam je i rečeno da se mora pristupiti detaljnom ispitivanju samog objekta, da bi se utvrdio uzrok. Tada smo i postupili prema upustvima i Direkcija za izgradnju je postavila zaštitnu mrežu sa natpisom kojim se građani upozoravaju da zaobilaze taj prostor jer nije bezbedan“, rekao je Hamidović.

On je pojasnio da je po Zakonu o planiranju i izgradnji kompletna nadležnost nad kulturno istorijskim spomenicima u rukama Republičke građevinske inspekcije, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ministarstva građevinarstva i infrastrukture.

Novopazarska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja, predstavlja srednjovekovno tursko utvrđenje, koje je sredinom 15. veka podigao jedan od naslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa beg Ishaković.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    ja

    pa zašto ne reaguje inspekcija i obustavi korišćenje i naredi rušenje jer nema sigurno graševinsku dozvolu

Napiši komentar: