Taraniš: Sandžaklije očekuju bolji život u EU

Ponedeljak , 2019-01-21 | 14:39:34

Prethodnih pet godina, koliko traje proces evropskih integracija, građani Sandžaka su očekivali ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda, ocenio je danas koordinator NVO Akademska inicijativa „Forum 10“ Teo Taraniš.


On je radiju Sto plus rekao da se osim toga u ovom delu Srbije nadaju i napretku u vladavini prava, ali i reformi pravosuđa i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, koja su obuhvaćena poglavljem 23.

„Ovdašnje političke i nevladine organizacije konstantno su svih ovih godina skretale pažnju i pozivale na rešavanje tih pitanja u okviru procesa pregovora. Nesporno je da su manji pomaci u nekim oblastima učinjeni, ali će i dalje biti važno insistirati na rešavanju tih pitanja“, rekao je Taraniš.

On je dodao da najvažniji izazovi za region tek predstoje, a tiču se ekologije i poljoprivrede, nakon što ova poglavlja budu otvorena.

U proteklih pet godina Srbija je u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) uspela da, od ukupno 35 poglavlja, otvori 16 i da dva privremeno zatvori.

„Brzinom i tempom otvaranja poglavlja, kao i napretkom u sprovođenju reformi u mnogim važnim oblastima ne možemo biti do kraja zadovoljni. Iz različitih razloga, dosadašnja dinamika procesa pregovora ne odgovara očekivanjima koja su građani imali u trenutku njihovog otvaranja“, smatra Taraniš.

Prva međuvladina konferencija, kojom je označen početak pregovora, održana je 21. januara 2014. godine.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: