Rešavanje problema mladih javni interes Novog Pazara

Sreda , 2019-02-06 | 16:34:47

Mediji u Novom Pazaru treba više da se bave problemom mladih ljudi u ovom gradu, njihovim zapošljavanjem, školstvom, roditeljstvom, ali i korupcijom, nepotizmom i problemima u zdravstvu, zaključeno je danas na završnoj debati „Mehanizam utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou“.


Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković rekao je da je cilj debate bio da se za potrebe konkursa za sufinansiranje medijskih projekata neposredno uključe predstavnici građana, odnosno organizacije civilnog društva, kao predstavnici ustanova i institucija u oblasti obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture i sporta.

“Teme koje su definisane Zakonom o javnom informisanju su uopštene, obično su to čitave oblasti, tako da je dobro da utvrdimo koje su to teme od vitalnog značaja za ovu lokalnu zajednicu. Zaključili smo da u građanskom društvu postoji svest o javnom interesu, te da će se ove teme naći u narednom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Novom Pazaru“, rekao je Raković.

On je dodao da će kao rezultat ove i debate pre više od dva meseca Gradsko veće usvojiti Odluku o mehanizamu utvrđivanja javnog interesa na lokalnom nivou, čijom primenom bi trebalo da poboljšano sprovođenje Zakona o javnom informisanju.

Debatu su organizovali lokalna samouprava Novog Pazarai NUNS, a učesnici su bili lokalni mediji, članovi Gradskog veća, predstavnici nevladinih organizacija i ustanova.

NUNS je izabrao Novi Pazar za jedan od nekoliko gradova u kojima realizuje ovaj projekat za definisanje modela utvrđivanja javnog interesa, da bi bio primer dobre prakse za druge opštine i gradove u Srbiji.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: