Uz psihologe lakše kroz tinejdžerske dane

Nedelja , 2019-02-10 | 20:35:54

Oko 120 srednjoškolaca iz Novog Pazara od decembra pohađa radionice u okviru Kluba za decu i mlade Udruženja psihologa na kojima razgovaraju o problemima koje sa sobom nosi tinejdžersko doba i uče kako da ih lakše prevaziđu.


Klub vode psiholozi Anđela Đurković i Jelica Đorović, a radiju Sto plus su izjavile da su radionice namenjene đacima koji su, prema mišljenju stručnjaka u školama, u riziku.

“Uglavnom su to učenici koji imaju problema u socijalnom i emocionalnom prilagođavanju, imaju manjak samopouzdanja ili su nestabilni. Među njima ima i onih koji su imali i problematično ponašanje, kao i tinejdžera za koje je procenjeno da mogu postati problematični”, kazala je Đurković.

Mladi kroz Klub prolaze kroz niz aktivnosti koji imaju za cilj da ih psihološki osnaže, ali i podignu im svest o bezbednosnim izazovima, pretnjama i rizicima.

“Organizovali smo individualna savetovanja, tu su i edukativne, kreativne i zabavne radionice, fokus grupe, ali i karijerno savetovanje o njihovom daljem školovanju i izboru zanimanja u skladu sa njihovim interesovanjima. Bitna stavka je i savetovalište za roditelje na kojem se radi na rešavanju konflikata do kojih često dolazi”, istakla je Đurković.

Ona je dodala da se ovakav tip radionica prvi put organizuje u Novom Pazaru, a da je želja Udruženja psihologa da takav vid podrške tinejdžerima u budućnosti postane standardna usluga koju će pružati.

Jedna od polaznica radionica, A.Š. kaže da se na njima govori o temama i problemima o kojima se malo ili uopšte ne priča u društvu, a da su to stvari koje su tinejdžerima veoma bitne.

“Ono što je meni bilo korisno jeste radionica o ‘društvenoj fasadi’ na kojoj smo pričali o tome kako i zašto se predstavljamo u društvu na određeni način, a kako se zaista osećamo kada nema nikoga, kada skinemo maske. Sve to utiče na naše samopouzdanje”, rekala je ova srednjoškolka.

Udruženje psihologa Novi Pazar Klub za decu i mlade sprovodi uz finansijsku podršku Misije OEBS-a u Srbiji, a u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade i Centrom za socijalni rad.

N. Kočović


 

Napiši komentar: