RSE: Turska u Sandžak uložila oko 20 miliona dolara

Ponedeljak , 2019-02-11 | 12:56:00

Turska je do sada, preko svoje Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), u Sandžak uložila oko 20 miliona dolara, a uskoro počinje izgradnja puta Novi Pazar- Tutin, objavio je danas radio Slobodna Evropa.


Ambasador Turske Tanžu Bilgić rekao je tom radiju da su uplanu nova ulaganja u ovaj deo Srbije, u poljoprivrednom i u privrednom smeru.

"Trenutno u Novom Pazaru radimo na projektu izgradnje jedne predškolske ustanove, mosta, rekonstrukcije Isa- begov hamama, rekonstrukcije zgrade suda... Veliki broj projekata čeka i veliki broj smo uradili, ali su putevi Novi Pazar - Tutin, Tutin - Sjenica imali prvenstvo", rekao je Bilgić.

Izgradnju puta Novi Pazar- Tutin, koji je u veoma lošem stanju, izvodiće turska firma Tašjapi, a Bilgić očekuje i da uskoro počne realizacija regionalno važnog projekta izgradnje autoputa Beograd- Sarajevo, koji bi takođe trebalo da radi ista kompanija.

Zbog dosadašnjih ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u aprilu 2018. godine dobio je titulu počasnog građanina ovog najvećeg grada sandžačke oblasti.

Šest meseci pre toga, Erdogan je posetio Novi Pazar, gde ga je na centralnom trgu ispred lokalne samouprave dočekalo više hiljada stanovnika.

Erdogana bi ponovo u junu trebalo očekivati u Srbiji, ali se ne zna da li će ponovo obići Novi Pazar, rekao je ambasador Bilgić.

U januaru 2019. godine su ratifikacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje i da se ojača trgovinska razmena koja je, prema rečima Erdogana, u 2018. godini premašila milijardu evra.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Pazar

    Erdogan je bijo još pretprošle godine ovde i još tad obećo sve ovo i niste ništa ni započeli a ne uradili. A puteve za Sjenicu i Tutin je obećo još kad je prvi put bio ovde prije deset godina. Svi političari su isti ko ovde ko u Tursku. Pičaj , obećavaj , laži

  • user thumb
    Beli

    A koliko je Tika ulozila u Srbiju ?

Napiši komentar: